På torsdagen är det dags igen: Kvartetten (S, KD, L samt C) har kallat till en presskonferens. Det handlar om att presentera det gemensamma politiska programmet man nu kommit överens om, betitlat "Trygghet och framtidstro" med 105 punkter.
Olle Vikmång (S) hälsar välkommen och inleder med några sammanfattande ord:
– Vi har nu ett politiskt program där en hel del är annorlunda jämfört med det politiska program som ligger från Borgerlig samverkan. Men det är såklart också en del som är likartat.
Sedan presenteras område efter område av de ansvariga politikerna.Tonvikten läggs vid det besvärliga ekonomiska läget, försämrade skolresultat, minskad befolkningsmängd, gängkriminaliteten och klimatförändringar.
Efteråt frågar vi Monica Holtstad om vilket genomslag L-politik fått i det här programmet?
– Jag måste nämna satsningen på lärarlöner, vi måste ha bra lärare i våra skolor för att hjälpa våra barn. Vi måste se till att vi har förutsättningar för att stötta både familjerna, barnen i skolan och i fritidsverksamheten, säger Monica Holtstad.
Upplever ni att ni fått bättre genomslag i Kvartettens program än det förra?
– Vi hade ett jättebra framförhandlat program med Borgerlig samverkan. Men nu är det ju bara att lyssna hur vi pratar med varandra. Alla pratar egentligen om samma sak, det är inga enskilda frågor man kämpar för utan vi tittar på helheten men utifrån våra olika perspektiv.
Är det något ni tyckt varit jobbigt?
– I det tidigare politiska programmet så hade vi framförhandlat ett tydligt nej till vindkraft. Här har vi fått kompromissa, det finns de som säger nej till kärnkraft så vi har behövt hitta en medelväg, säger Monica Holtstad.
– Alla olika energislag kommer att prövas men Liberalerna kommer inte att gå med på vindkraftverk i Norrköping före 2026.
Olle Vikmång (S) är nöjd med programmet från ett S-perspektiv.
– Jag vill lyfta fram det brottsförebyggande området och att vi nu verkligen fått in mer fokus på det förebyggande men utan att göra avkall på de hårda delarna, de är också viktiga, säger Olle Vikmång.
– Det andra är skolan där vi måste göra mer för att höja skolresultaten.
Han menar att det generellt funnits en stor samsyn även om några ämnen varit lite svårare att lösa ut. En sådan är energifrågan.
– Men om vi jämför det vi säger i vårt politiska program med vad som stod innan så konstaterar vi att vi behöver mer fossilfri elproduktion i Norrköping. Vi lägger ingen värdering i vad det är för kraftslag. Vi ska pröva en sådan ansökan seriöst oavsett om det är vindkraft, solkraft, kärnkraft eller vad det nu kan vara, betonar Vikmång.
Sophia Jarl (M) uttrycker ju oro över att ni lägger er på ett minusresultat på 28 miljoner i er budget, vad svarar du på det?
– När vi styrde de tidigare åtta åren i Kvartetten vill jag minnas att vi gjorde ganska rejäla överskott varje år. Jag har tidigare både som ks-ordförande och nämndordförande försvarat ganska tuffa besparings- och effektiviseringsbeslut. Så jag tänker att vår tidigare ekonomistyrning talar för sig själv att vi inte kommer att äventyra kommunens ekonomi, säger Olle Vikmång.
– Men med en socialnämnd som gör ett underskott som beror helt och hållet på skjutningarna som sker i Norrköping så behöver vi lägga in 50 miljoner där nästa år för att hantera den situationen. Det skulle inte vara vare sig en bra ekonomisk politik eller verksamhetsmässigt smart politik att tvinga andra verksamheter att spara ytterligare eller stå tillbaks.