Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så (s)ka de få fart på tillväxten i länet

- Välutbildad arbetskraft, bra infrastruktur och klok näringspolitik.
Så lyder Mattias Ottossons svar på vad som är viktigast för ekonomisk tillväxt.
Han ligger bakom ett färskt programförslag (s) om "Tillväxt i Östergötland".

NORRKÖPING2004-02-21 06:00
Utöver att vara kommunstyrelsens ordförande i Norrköping har Mattias Ottosson också lett en arbetsgrupp i länet, som tagit fram ett programförslag om tillväxten till socialdemokratiska partidistriktets årskonferens i april. Förslaget är nu ute på remiss inom partiet.
Framtidens välfärdssamhälle sägs där vara helt beroende av att allt fler arbetar mer, att fler vågar starta företag, att många går vidare till högre utbildning m m.
Kraftsamling krävs kring starkare lokala arbetsmarknadsregioner, t ex den för Norrköping/Linköping. Med bättre kommunikationer skapas större utbud av jobb. Ökade möjligheter till pendling vidgar arbetsmarknaden för den enskilde.
- Och detta innebär också, att regionen blir intressantare för företag att etablera sig i, säger Mattias Ottosson.
Universitetets betydelse pekas ut. Med införande av ett treterminerssystem, med kortare ledighet för studenterna än nu, vill man öka genomströmningen och få ut folk på arbetsmarknaden snabbare. Det vore, hävdas det i förslaget, bra för tillväxten.
- Välutbildad arbetskraft är bra för företagen. Sen är ju också universitetet en plats där idéer väcks och avknoppningar sker. Men när sen idéerna ska bli kommersiella, då krävs ett regionalt riskkapital. Men det där är ju ett problem i Sverige, jämfört med flera andra länder i Europa.

Lösas hur?
Hur problemet med riskkapitalet ska kunna lösas utsägs dock inte. Ett annat problem som pekas ut utan att lösas är det faktum, att invandrares kompetens inte tas tillvara bättre. Detta fördöms som "oacceptabelt".
Det är nu, heter de vidare, "hög tid att fokusera på hur företag och offentliga arbetsplatser ska utvecklas för att tillvarata nya möjligheter och mänskliga resurser". Den reella pensionsåldern måste höjas. Fler måste arbeta längre.
Det starka samhället är bra men får inte bli för starkt. Det är inte nödvändigt att olika samhällstjänster utförs i offentlig regi. Blir t ex äldrevården billigare och bättre med andra aktörer finns inget skäl att behålla verksamheten i kommunens regi.
Det utsägs också klart, möjligen något oväntat i ett socialdemokratiskt programförslag, att "näringslivets inflytande över utbildningssystemen behöver stärkas".

En kärnfråga
Om fjärde storstadsregionen talas givetvis en del. Alla är ju ense om att samarbetet mellan Norrköping och Linköping är en kärnfråga för tillväxten i regionen. Men samtidigt är ju de båda också, som vi alla vet, rivaler.
- Det måste ju också finnas en sund konkurrens de båda kommunerna emellan, säger Mattias Ottosson.
- Men om en etablering inte sker i Norrköping, då är det ytterst viktigt att den sker i Linköping eller någon annanstans i regionen, och inte i till exempel Göteborg. Där finns det ett gemensamt intresse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!