Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska brandmännen pressa arbetsgivaren

På måndagsmorgonen gjorde Brandmännens Riksförbund allvar av sitt strejkhot för deltidsbrandmän. Medlemma kräver bättre avtal, men kommer trots konflikten att fortsätta åka ut på olyckor och släcka bränder som vanligt.

I STREJK. Bättre bemanning, högre lön och satsning på nyrekryteringar är fackförbundets grundkrav i konflikten. Allmänheten kommer inte att märka av strejken.

I STREJK. Bättre bemanning, högre lön och satsning på nyrekryteringar är fackförbundets grundkrav i konflikten. Allmänheten kommer inte att märka av strejken.

Foto: Anders Törnström

NORRKÖPING2015-06-15 15:16

Som brandman är det mycket svårare att pressa arbetsgivaren än för exempelvis en handelsanställd. Det går inte för sig att bara stanna hemma från jobbet. Det handlar istället om övertidsstopp och stopp för visst underhållsarbete. Därför kommer allmänheten i princip inte alls att märka av konflikten.

– Så är det. Men det kommer att märkas för arbetsgivaren. De får en ökad arbetsbelastning och en merkostnad, säger Ola Björnskiöld, vice ordförande för Brandmännens Riksförbund i Östergötland.

Han säger att stödet för konflikten är stort bland medlemmarna, både heltidare och deltidare:

– Absolut, de har kämpat jättelänge för ett nytt avtal.

Ola Björnskiöld började själv som deltidsbrandman men är nu heltidsanställd. Han säger att deltidspersonalen är oerhört viktig för räddningstjänsten i hela landet:

– Jag vet inte hur det skulle fungera utan dem. Här i Norrköping och Linköpingsområdet har vi fyra heltidsstationer och ett stort geografiskt område att täcka.

Räddningstjänsten Östra Götaland har tolv deltidsstationer med totalt omkring 190 deltidsanställda.

– Även om vår organisation blir mer ansträngd både nu och framöver, är ändå vår bedömning att det i det korta perspektivet inte påverkar allmänheten eftersom vi fortsättar rycka ut på larm. Vi bedömer därför att tryggheten och säkerheten för människor kommer att vara fortsatt hög, säger Håkan Dahm, förbundsdirektör vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Svensk räddningstjänst består av 5000 heltidsanställda brandmän och 10000 deltidsanställda.

Deltidarna har vanliga jobb vid sidan av och har beredskap var tredje eller fjärde vecka. Under beredskap måste man under hela dygnet kunna infinna sig på sin brandstation inom några minuter.

Bättre bemanning, högre lön och satsning på nyrekryteringar är fackförbundets grundkrav i konflikten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om