Till följd av de hävda restriktionerna är det många som nu återgår till sina arbetsplatser efter flera månaders jobb hemifrån. I samband med det uppstår frågor kring hur arbetsgivaren ska hantera personal som inte vill vaccinera sig. Anna Schönfelder är HR-expert på informations- och utbildningsföretaget Simployer Sverige och har uttalat sig om vaccineringsfrågan och hon ser att det finns en risk att osämja eller irritation kan uppstå bland personalen om vissa är ovaccinerade. Hon menar därför att det är viktigt att arbeta förebyggande med smittskyddsåtgärder.
– Frågan om krav på vaccinering är ett generellt svårt ämne och det finns ännu ingen arbetsrättslig reglering för hur företagen ska hantera detta. I grunden finns en skyldighet för arbetsgivaren att säkra en god arbetsmiljö, men företagen kan aldrig tvinga anställda att vaccinera sig, säger Anna Schönfelder.
Folkbladet har tidigare skrivit om en debatt mellan Sophia Jarl (M), oppositionsråd i Norrköping, och Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande. Jarl vill att kommunen omgående ska sätta igång ett arbete som syftar till att omsorgspersonal som inte är vaccinerad ska omplaceras till arbetsuppgifter som inte innebär nära kontakt med de äldre. Vikmång tycker i sak samma som Jarl, men menar att det finns en hel del som måste klarläggas innan ett sådant beslut kan fattas.
Anna Schönfelder berättar om vikten av att alla arbetstagare ska behandlas lika. Arbetsgivaren ska jobba för att minska smitta både bland ovaccinerade och vaccinerade. Det är inte möjligt att införa krav på att anställda ska vara vaccinerade varken i privat eller offentlig sektor, menar hon. Man kan heller inte kräva att ovaccinerad personal ska jobba hemifrån. Just nu pågår dock en debatt om man skulle kunna införa krav på vaccination för vissa yrkesgrupper, som exempelvis personal som arbetar inom vård och äldreomsorgen.
HR-experten berättar att mycket kan hända under hösten och nya riktlinjer kan eventuellt dyka upp. Därför menar hon att det är viktigt att hela tiden följa utvecklingen och inte ha för bråttom. En arbetsgivare bör inte göra skillnad på medarbetare och hon rekommenderar därför att inte lägga alltför stor vikt på vaccinationsfrågan.
– Arbetsgivare behöver fortsätta arbeta brett med att minska smittspridningen och säkerställa en god arbetsmiljö - för alla, säger Anna Schönfelder.