Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så såg Johannisborg ut anno 1902

Johannisborgs slottsruin i Norrköping på Saltängen.

Johannisborgs slottsruin i Norrköping på Saltängen.

Foto: Okänd

Norrköping2021-01-10 14:00

Brev från förr

Här är ännu ett vykort, eller brefkort, som det står på baksidan, där man får skriva hälsningen på framsidan av kortet och enbart adressen på baksidan.

 Precis som vykortet av Lennings sjukhem för ett par veckor sedan i den här spalten.

Vykortet är från Söderköpingsbon Kjell Jonassons samling och skickades med posten för över 100 år sedan, närmare bestämt den 8 december 1902.

Själva hälsningen till Anna är lite kryptisk. Så här står det under bilden på Johannisborgs slottsruin:

"Jag är en vän, som till dig tillskrifver och pennan går med ståtlig Ifver. Anna gratuleras av en vän. Tag rätt på den."

Om man vill vara petnoga, finns det två stavfel på brefkortet. Dels heter det Johannisborgs slottsruin, dels är ett par bokstäver omkastade i ordet Ljustrycksanstalt.

Men framförallt ser slottsruinen helt annorlunda ut på kortet, jämfört med idag.

På kortet ser porttornet verkligen ut som en ruin medan samma torn i dag är renoverat med ett fint plåttak över sig och en spira ditsatt överst på tornet.

Nämnas kan att ordet Johannisborg kommer från hertig Johan, som den 3 maj 1614 tillsammans med 700 utkommenderade soldater lade grunden till slottet.

Slottet hann dock inte bli färdigt före hertigens och hans gemål Maria Elisabets död 1618.

1639 taktäcktes slottet och var sedan i någorlunda gott stånd och 1654 lär slottet ha besökts av den avgångne drottning Kristina när hon besökte Sverige och Norrköping.

Efter ryssattacken 1719 var slottet så förfallet, att Norrköpingsborna tog sten och tegel från slottet, för att reparera de av ryssarna förstörda husen i staden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!