Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så mycket kostade kravallerna i Östergötland

Polisens bevakning av den högerextrema politikern Rasmus Paludans valmöten har hittills kostat över 43 miljoner kronor, rapporterar Sveriges Radio.

Rasmus Paludan hotade med koranbränning i bland annat Norrköping. Det slutade med våldsamma upplopp i stadsdelen Navestad i påskas.

Rasmus Paludan hotade med koranbränning i bland annat Norrköping. Det slutade med våldsamma upplopp i stadsdelen Navestad i påskas.

Foto: Stefan Jerrevång/Albin Wiman

Norrköping2022-08-15 09:49

Polisen har i år lagt drygt 43,5 miljoner kronor på bevakning av den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan, ledare för det högerextrema partiet Stram kurs.

Bara i Region Öst, som Östergötland tillhör, är kostnaden uppe i 8,1 miljoner kronor, enligt regionens egna uträkningar.

Exempelvis kostade polisens insats i samband med de så kallade påskupploppen i Sveaparken i Örebro, där 71 poliser skadades, runt 800 000 kronor. När Paludan kom tillbaka efter en tid, hade polisen bytt taktik och bemannat upp med bland annat polishästar, helikopter och en inlånad vattenkanon. Då landade notan på 2,2 miljoner kronor, uppger Ekot.

Men insatserna har även tvingat polisen att prioritera om vilket har gått ut över ordinarie verksamhet då bland annat brottsförebyggande arbete har fått stå tillbaka, enligt radion.

Upploppen startade under påskhelgen i samband med att Rasmus Paludan under sin valturné i Sverige ville bränna islams heliga skrift Koranen.

Paludan besökte, eller aviserade att besöka flera orter i landet under våren. I Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby utbröt våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

I Norrköping utbröt kaos och kravaller först på Skärtorsdagen och sedan på påskdagen, 14 och 17 april.

Under sommaren har åtta män fällts för upploppen i Sveaparken i Örebro, med påföljden fängelse mellan två och sex år.

I dag måndag inleds ännu en rättegång, denna gång mot tre män som åtalats för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, skriver Nerikes Allehanda.

I slutet av veckan (fredag) är det dags för första rättegångsdagen i Norrköping mot den man som suttit häktad sedan den 18 april. 28-åringen hotas av ett långt fängelsestraff och livstids utvisning om han fälls. Han anklagas för grovt blåljussabotage och grovt våld mot tjänsteman och medger i förhör att han deltagit i stenkastning mot polisen i Navestad.

Ytterligare åtalas väntas i Norrköping inom den närmaste tiden. 

Trots de höga kostnaderna är polisinsatserna vid den här typen av manifestationer nödvändig, menar bland annat Sten Widmalm som är professor i statskunskap vid Uppsala universitet:

– Så länge vi ska ha demokrati måste man vara beredd att lägga resurser på att försvara yttrandefriheten, säger han till Ekot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!