Så mycket behöver Arbis för att överleva
NORRKÖPINGMinst 1,6 miljoner kronor om året i kommunalt stöd skulle Arbisteatern vilja ha för att kunna fortsätta driva sin verksamhet - Vi har en miljon kronor att fördela till samtliga fria grupper i staden under ett år. Att ge så mycket till en av dem är en omöjlighet, säger Lennart Jansson, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.
Kommer vi att få se teater på Arbis i fortsättningen? Det är frågan då det enligt kultur- och fritidsnämnden inte finns några pengar att ge till teatern. Här syns en föreställning av Tjocka släkten som gick under 2000. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Enligt Lennart Jansson har 119 000 kronor delats ut till Arbis i verksamhets- och produktionsbidrag i år. Och sedan 1992 har Arbisteatern sammanlagt tagit emot 3,85 miljoner kronor.
Men mer behövs alltså. Mellan 1,6 och 1,8 miljoner kronor om året är en önskan.
- 119 000 kronor är som att spotta i havet, säger Robin Karlsson, som har lett verksamheten de tre senaste åren.
<b>Ingen konkurs</b>
Just nu behövs 600 000 kronor för att täcka in hyreskostnader samt sociala avgifter som inte har kunnat betalas.
- Vi tänker undvika konkurs. Vi gör allt vi kan för att slippa en sådan, säger Robin Karlsson
Hans förslag är att man kan ta något från kommunens bidrag till Symfoniorkestern samt till Östögateatern och ge dessa pengar till Arbis istället.
-Östgötateatern får hela 78 miljoner kronor i bidrag. Någon miljon borde kunna gå till oss. Vi kräver inte mycket då det mesta arbetet här sker på ideell basis.
Men Lennart Jansson säger att Östgötateatern och Symfoniorkestern får bidrag direkt från kommunstyrelsen.
-Det har vi inget med att göra i kultur- och fritidsnämnden.
<b>Inga planer</b>
Kommunstyrelsen har i dag inga planer på att ge Arbis något bidrag.
- Om de söker pengar från kommunstyrelsen måste de komma in med en framställan som alla andra. Sedan får vi se titta närmare på den ansökan och fatta beslut. Men vi har ingen sådan förfrågan på vårt bord i dag, säger kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson.
Kommunen har tidigare sagt nej till en förfrågan från Arbis om ett så kallat borgensåtagande. Man ville att kommunen skulle gå in och garantera ett ekonomiskt stöd om verksamheten gick åt skogen.
-Vi går av princip aldrig med på några sådana avtal. Det gäller inte enbart Arbisteatern, säger Mattias Ottosson.
Behövs då en sådan teater som Arbis?
-Ja, definitivt. Det här är folkets teater, en teater med en lång historia bakom sig. Vi behövs som ett alternativ, säger Robin Karlsson.
Han lyfter fram satsningen på de unga skådespelarna som här får en möjlighet att spela teater.
Och Lennart Jansson håller med.
- Det fina med Arbis är allt arbete med ungdomar. Därför har vi hela tiden valt att satsa pengar på teatern. Och även publiken verkar tycka att Arbis ska finnas.
Men han säger också att pengarna inte räcker till.
- Varje nämnd anser säkert att man får för lite pengar. Vi har märkt ett ökat behov från både idrottsföreningar och kulturevenemang av olika slag.
Lennart Jansson säger att det är svårt att sätta gränsen.
- Vad ska egentligen finnas? Smala saker som ses av några få behöver också stöd för annars dör kanske den konstformen.
Om det finns en framtid för Arbis vet inte Robin Karlsson.
- Jag har försökt att få besked om framtiden under halva det här året men inte lyckats. Jag orkar inte mer nu, säger han.