Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så många lider av benskörhet

NORRKÖPING
Varannan kvinna och var fjärde man över 50 år drabbas av osteoporos, benskörhet.
Osteoroporos har högst andel av sjukdomar i rörelseorganen i Norge och Sverige.

Sonja Rembo är ordförande i Riksföreningen för osteoporitiker. Hon berättade om sjukdomen som drabbar varannan svensk kvinna och var fjärde svensk man över 50 år.                    
FOTO: JANNE FORSBY

Sonja Rembo är ordförande i Riksföreningen för osteoporitiker. Hon berättade om sjukdomen som drabbar varannan svensk kvinna och var fjärde svensk man över 50 år. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-05-30 00:00
Sonja Rembo, Göteborg, är sedan sex år tillbaka ordförande i Riksföreningen för ostereoporotiker. Hon har tidigare varit riksdagskvinna i 18 år.
- Osteoporos är en urgammal sjukdom. Först de senaste decennierna har den dock upptäckts.
- Benskörheten ökar och fler och fler drabbas. Detta beror förstås på att andelen äldre i befolkningen hela tiden ökar. Osteoporos innebär att mer ben bryts ner än vad som byggs upp i kroppen.
30-40 procent av befolkningen har i dag någon form av osteoroporos.

<b>Ärftlighet och miljö</b>
Ärftlighet men även miljö spelar in vid sjukdomens uppkomst. Ålder har nämnts, några andra negativa faktorer är rökning, relationen mellan längd och vikt, allergier, för ringa fysisk aktivitet och för de allra yngsta ofta ätstörningar. Ytterligare forskning behövs för att kunna klarlägga orsakerna till att så många drabbas
- Det finns hopp, tyckte Sonja Rembo. Ortopeden är en nyckelperson. Om den allra första frakturen lagas kan osteoporosen hindras.
- Vi bör starta en aktion mot osteoporos inom den kommunala äldreomsorgen. Där är de första frakturerna mycket vanliga. Ökad information till anställda inom äldreomsorgen kan hjälpa mycket för att minska ökningen av benskörhet. I nästa steg kommer så ortopederna in.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om