Resultaten har haltat i den svenska skolan ett antal år nu. Diskussionerna har intensifierats i takt med dåliga PISA-resultat strömmat in. Även om en (liten) förbättring har kunnat skönjats i den senaste PISA-rapporten kan man också i denna utläsa att kunskapsklyftorna ökar. Till denna problembild ska läggas att lärarbristen tilltagit under senare år enligt Skolverkets prognoser.
I den senaste prognosen som släpptes av Skolverket förra måndagen kan det knappast sägas att läget vad gäller behovet av lärare ljusnat – i själva verket har det förvärrats sedan den förra som kom 2015. Nu ser man ett rekryteringsbehov fram till 2031 på 187 000 heltidstjänster varav det största behovet finns i förskola och grundskola. Bara de närmaste fem åren är rekryteringsbehovet 77 000 lärare.
– Vikten av att elever får möta behöriga och engagerade lärare kan inte överskattas. Att fler väljer läraryrket är en ödesfråga, inte bara för skolan utan för hela samhället, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.
Lärarbehoven i Östergötland är ganska påfallande när man läser Skolverkets prognos: fram till 2021 behöver 3 600 lärare rekryteras och ser man ända fram till 2031 beräknas bevet vara hela 9000 nya lärare.
– Jag hoppas att fler ser att läraryrket är fantastisk. Lärarna har dessutom haft en positiv löneutveckling de senaste åren. Samtidigt räcker det inte för att få fler att välja yrket. Lärarna behöver också få en rimlig arbetsbörda och goda förutsättningar att utföra sitt arbete. Från statens sida måste vi fortsätta satsa på kompetensutveckling och ta till vara nyanländas lärarkompetens, säger Peter Fredriksson.
Från Lärarnas Riksförbund larmar man nu om att den här frågan måste tas på stort allvar.
– Det är otroligt tråkiga men tyvärr väntade resultat. Vi kräver nu att det vidtas kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med lärarbristen. Flera bra satsningar har initierats men de räcker inte, man måste göra genomgripande och långsiktiga insatser. Lärarbristen kan inte lösas enbart genom kortsiktiga åtgärder, säger Lärarnas Riksförbunds förbundsordförande Åsa Fahlén.
Några konkreta åtgärder man nämner är: Satsa på bättre arbetsvillkor och löneutveckling för yrkesverksamma lärare; återrekrytera lärare som lämnat yrket samt se till att fler lärarstudenter fullföljer sin utbildning och att fler nyexaminerade stannar kvar i yrket.