Det var den 11 januari som världshälsoorganisationen WHO larmade om att fallen av covid-19 ökat på olika håll i världen och fortfarande utgör ett stort hot. TT rapporterade att enligt organisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus rapporterades 10 000 dödsfall internationellt i december.
Sjukhusinläggningarna ökade också med 42 procent i nästan 50 länder, framför allt i Europa och USA eftersom det är länder som rapporterar denna typ av siffror.
Här i Östergötland befarades också att det skulle kunna ses en ökning av fallen efter jul och nyår då många människor träffats. Men enligt smittskyddsläkare Britt Åkerlind på Region Östergötland har så inte blivit fallet.
– Vi har fortfarande en spridning av covid men det är inte tillnärmelsevis så många som behöver sluten vård på grund av sjukdomen som exempelvis förra året, säger Britt Åkerlind som beskriver smittotrenden den senaste tiden.
– Det steg lite grann under november-december, men sedan har det legat väldigt stilla. Nu håller det sig kring cirka 45-50 personer som behandlas i slutenvården per dygn i Östergötland.
Det borde finnas ett stort mörkertal i nuläget när de flesta inte testar sig?
– Så är det. Det finns absolut många som har det återkommande i befolkningen men det vet ju inte vi om. Samtidigt ser vi att det finns influensa, RS-virus och mykoplasma så jag vill påstå att vi har en brokig blandning av luftvägsinfektioner för tillfället, säger Britt Åkerlund.
– Det är vanligt nu att man hör att någon kompis eller arbetskamrat är sjuk men det kan alltså vara flera olika smittor det handlar om. Covid är inte alls så dominant längre.
Orsaken till att det inte skett någon ökning efter helgerna har flera orsaker enligt Britt Åkerlind.
– Troligen är det så att det är tack vare att vi har en förhållandevis god vaccinationstäckning i befolkningen respektive att väldigt många haft både en och flera covid-infektioner. På befolkningsbasis har vi faktiskt byggt upp någon typ av grundimmunitet, förklarar Britt Åkerlind.
När det gäller den senaste vaccinationsperioden som började i höstas, där det också gick att få influensavaccin samtidigt, har hon aktuella siffror.
– I gruppen 80 plus är 81 procent av östgötarna vaccinerade mot covid sedan i höstas. Det är den gruppen vi är allra mest måna om att de får vaccin eftersom de är absolut känsligast och blir proportionellt sjukast.
Hur ser det ut med varianter på covid nu, har man hittat några nya och vilka är i så fall skillnaderna?
– Det kommer små variationsskillnader men det finns inga av dessa som ger svårare sjukdom. Nu har vi haft några omikron-varianter som har cirkulerat länge och där finns inget konstigt. Men det pågår fortfarande insamling av data kring detta som Folkhälsomyndigheten följer noga så bevakningen kring olika varianter ligger kvar, säger Britt Åkerlind.
Enligt Folkhälsomyndighetens statistik var siffran för riket första veckan i januari 69 procent när det gäller vaccinationer för de över 80 år så där har Region Östergötland en högre andel vaccinerade.
I hela Sverige rapporterades det enligt Folkhälsomyndigheten 1 284 bekräftade fall av covid-19 under vecka 1 i januari, det är en minskning med 31 procent jämfört med vecka 52 2023.