Straffet för bedrägeri är lägre än straffet för rån. Att lura till sig prylar ger alltså generellt sett lägre straff än att hota eller slå.
Lars Eriksson vid ungdomspolisen i Norrköping, berättar att man ser en trend bland ganska grovt kriminella ungdomar när det kommer till att så väl tvätta pengar som att begå olika typer av bedrägerier. Bland annat tvättas pengar genom att använda en tredje persons konto.
– I stället för att kanske göra de grövre brotten har man hittat ett sätt där man kan ta någon som har en skuld för narkotika eller liknande och säga att man ska använda deras konto. Ungefär som att: "det kommer in 50 000 kronor på ditt konto, de pengarna ska du ta ut och ge till oss", säger Lars Eriksson.
En annan typ av bedrägerier på uppgång gäller annonser på nätsajter som Facebook och Blocket. Det handlar om att låtsas betala för en vara, men bryta överföringen i samma sekund man rullar ifrån säljaren.
– Det är klart att man som säljare inte kollar datumet på överföringen. Man ser bara att det är överfört till rätt konto, säger Lars Eriksson.
Han berättar att det finns en klick i Norrköping som satt just detta i system. Man letar upp en vara, kommer överens om ett pris med säljaren och sticker med varan. Säljaren får i sin tur inte betalt och tjuven, som varken hotat eller slagit någon, har som mest gjort sig skyldig till bedrägeri.
– Samtidigt som man fått med sig en bil för kanske 100 000 kronor, säger Eriksson.
Han vill varna för den här typen av bedrägerier.
– Jag anser att den här typen av brott begås av personer som har ett långt gående kriminellt förflutet och ett kriminellt tänk. De här personerna gör inget annat än begår brott. Det här är i min värld ganska grov kriminalitet även om det i enskilda fallet inte blir det. Men det kan bli det om det är mer organiserat, säger Lars Eriksson.
– I dag kan du inte ens låta personen provköra om du ska sälja något. Risken är att han drar. Man måste tyvärr vara mycket mer misstänksam idag. Om man bestämmer sig för en affär ska man ha pengar i handen eller på kontot innan personen lämnar, säger Lars Eriksson.
Han tipsar annars om att be att få körkortet i pant under tiden.
– Men inte ens då är man helt säker.
Lars Eriksson menar också att man inom polisväsendet måste titta på ett sätt för att kunna bedöma de här brotten grövre. Om samma personer gör sig skyldiga till systematiskt bedrägeri kan det klassas som grovt, men det handlar fortfarande om relativt låga straff trots organiserad brottslighet.
– Vi i polisen måste tillsammans med åklagare titta på om de här brotten kan hamna på grövre brottslighet. Vi måste lyfta upp den här typen av brott. Det går ner i åldrarna och det är människor som sätter det här i system, säger Lars Eriksson.