Saken är här den att fastighetsbolaget Magnentus, som äger marken, sedan sex år tillbaka också har byggrätt här. Frågan blir då om och när, som bolaget kommer att begagna sig av den rätten.
– Vi har idag inga planer på att göra någonting där, säger Magnus Malm.
– Om Susanne bestämmer sig för att lägga ner sin servering, då får vi kanske anledning att ompröva beslutet. Men så länge hon driver trädgården så som hon nu gör, kommer vi inte att röra hennes verksamhet.
Frågan måste då givetvis gå vidare till Susanne Andersson. Uppenbarligen är det hon, och ingen annan, som sitter inne med svaret.
Susanne, det här innebär ju att du bara inte får lägga av. Du är oumbärlig och måste, helt klart, fortsätta med detta ända till döddagar.
– Javisst, och sen får de väl ta och stoppa upp mig och ställa mig i trädgården! svarar då Susanne.
– Som det nu är har jag i varje fall inga tankar på att sluta. Jag är 63 år, men är jag bara frisk så fortsätter jag. Det är min tanke.
– Det är i alla fall för tidigt för mig att gå i pension. Men visst, man får ta ett år i taget och se hur länge man orkar.
Gamla tiderGubbens trevna trädgård är ett arv från gamla tider. På 1800-talet och även in på det nya seklet fanns rätt många större privata trädgårdar i Norrköpings innerstad.
En av dessa var då just denna, belägen i kvarteret med namnet Gubben. Rentav har den anor ända från Louis de Geers 1600-tal, där den ingick i hans väl tilltagna bostadskomplex längs Saltängsgatan.
Ännu mot slutet av 1700-talet sträckte sig stora delar bort till Slottsgatan. Med tiden togs den över av först fabrikörssläkten Bergwall och sedan grosshandlaren Frans Blom, han med firman P Jansson & Co.
Bloms sejour här inleddes på 1880-talet och skulle komma att sträcka sig in i det kommande seklet. För att sköta trädgården hade han sin egen trädgårdsmästare. Det var under hans tid, som tvenne växthus kom till.
Trivsamt även dåPå hemsidan för Gubbens trädgård återges några rader ur ett brev av grosshandlarens hand:
"Som vi i år komma att bo i staden, där jag köpt och inflyttat i en trevlig gård vid Saltängsallén och varest finnes en stor och skön trädgård, komma vi där att moja oss i sommar".
Även på Frans Bloms tid trivdes man i Gubbens trädgård.