Så kan tillvaron göras lättare för dyslektiker
- Jag är inte dyslektiker, jag är jag. Jag heter Gudbjörg och jag har dyslexi, förklarar Gudbjörg Gudjonsdottir från mediacentralen i Norrköping. Skillnaden kan verka hårfin, men tänker man efter har hon rätt. Man är inte ett handikapp, utan det är något man har.
Foto: Andreas Skogh
Foto:
Ny utlåningsform
- Vi har böcker i en helt ny form för utlåning, berättar bibliotekarien Ingela Karlsson. Vissa personer med läs- och skrivsvårigheter vill läsa samtidigt som de lyssnar och därför har vi tagit fram "bok och talbok" . Det är helt vanliga böcker, men i pärmen finns en speciell cd-skiva som rymmer hela boken i talform, så låntagaren kan både lyssna och läsa, förklarar hon.
Symboler visar genren
Den speciella cd:n kallas för Daisy och rymmer upp till 50 timmars inläsning. För att kunna lyssna på en daisybok måste man ha en speciell daisysplare, men det kan också fungera i vissa dataprogram och mp3-spelare. På bok- och talbokavdelningen och den lättlästa avdelningen är böckerna indelade i genreordning. För att låntagaren enklare ska se vilken bok som har vilken genre har de en liten symbol på bokryggen, en detektiv för deckare och ett hjärta för kärlek till exempel. De lättlästa böckerna är inte barnböcker med stor stil, utan böcker för vuxna med olika grader av läs- och skrivsvårigheter. Vissa av böckerna är helt nyskrivna, medan andra är omarbetningar av klassiska verk.
Talande dator
En stor nyhet på avdelningen för läs- och skrivsvårigheter är den talande datorn.
I programmet Lexiläser kan du lägga in en text som datorn sedan läser upp för dig.
Texten kan vara hämtad från internet eller någon annan databas. I programmet finns både manliga och kvinnliga röster som kan både svenska och engelska.
Komplicerat
- Hur själva processen går till när datorn omvandlar det skrivna orden till tal är för komplicerat att gå in på, men det är ett otroligt bra verktyg, tycker Gudbjörg Gudjonsdottir från mediacentralen. Visst kan det låta komiskt när den uttalar vissa ord konstigt eller betonar fel, men det går att lära datorn hur orden ska uttalas rätt. Om du vill kan du spara ner ljudet på en mp3-spelare eller en skiva och ta med hem, men bara för eget bruk poängterar hon.
Förutom Lexiläser har datorn fler program som kan vara till stor nytta för dem som heller lyssnar än läser. Via en scanner kan text från ett papper eller en bok flyttas in i datorn och när texten hamnat där så kan du få den uppläst för dig.
- Den här datorn betyder väldigt mycket för oss med dyslexi, det gör det enklare att komma åt text som annars kan kännas svår, tycker Gudbjörg och det kan vara till stor hjälp för de som studerar på hög nivå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!