Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så kan du bli expert på trollsländor

Östergötland är först ut i Sverige med att kartlägga landskapets trollsländor. Inventeringen startade i söndags och ska pågå under fem år. För den som är intresserad finns det fortfarande lediga områden kvar att inventera, framför allt på Vikbolandet.

Foto: Hasse Holmberg

NORRKÖPING2008-05-02 03:00
Redan nu har 80 personer anmält sitt intresse för att medverka i kartläggningen. Man behöver inte ha några förkunskaper. Väljer man att medverka får man en fälthandbok om trollsländor för att kunna artbestämma och en inventeringshandledning. Det finns också planer på att anordna en kurs i Norrköping för dem som så önskar.- Det är många naturintresserade som går med i projektet. Tanken är att få ut allmänheten i naturen, berättar Tommy Karlsson från Entomologiska Föreningen i Östergötland.Kejsartrollsländan
Inventeringen kommer förhoppningsvis att visa vilka trollsländearter som finns i Östergötland. Enligt Tommy Karlsson har klimatförändringar gjort att trollsländor som tidigare har levt längre söderut har kommit till Sverige. Ett exempel på detta är Kejsartrollsländan.- Som rovdjur lever trollsländan högst upp i näringskedjan av insekter och som alla insekter är den känslig för förändringar och påverkas av vad som sker med klimatet och i miljön, konstaterar Tommy Karlsson.Det finns 61 trollsländearter i Sverige och 51 av dessa har påträffats i Östergötland. Enligt Tommy Karlsson finns det bra förutsättningar för trollsländor i Östergötland med det varierande landskap som finns här, av barrskogsbygd och av odlingslandskap.Vid fyra tillfällen
Den som vill vara med i kartläggningen väljer/tilldelas en eller flera 10x10 km-rutor att inventera. I varje ruta inventeras olika vattenmiljöer under minst fyra olika tillfällen under femårsperioden. Alla arter noteras och rapporteras till det internetbaserade rapportsystemet Artportalen.Kartläggningen av trollsländor följer efter dagfjärilprojektet som pågick under sex år. Trollsländeprojektet stöds ekonomiskt av länsstyrelsen och av Regionförbundet Östsams natur- och friluftsråd med 200 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om