Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så hoppas socialen kunna klara nästa års budget

NORRKÖPING
Trots viss uppräkning i budgeten för år 2002 fattas 50 milj kr för socialnämndens individ- och familjeomsorg nästa år.
Detta måste då sparas in. För att klara det ska man försöka få ner institutionsvården rejält, och i stället satsa på öppenvård i egen regi.
Men osvuret är nog bäst. Hittills genom åren har alla försök att hålla budgetarna varit förgäves. Så till exempel beräknas årets underskott bli nära 67 milj kr.

Norrköping2001-12-18 00:00
Många är nog ense om att underskotten inte är socialnämndens "fel", i stället har nämnden systematiskt underbudgeterats. Inför varje nytt år har kommunfullmäktige hoppats, att de sociala problemen ska minska. Och så visar det sig då, som olyckskorparna redan kraxat, att de i själva verket ökar - igen.

<b>Dyrare</b>
Men den frågan finns ju, om socialnämnden ändå inte kan sköta sina uppgifter lite billigare än nu. Norrköping är dyrare än andra kommuner. Barn- och ungdomsvården kostade här i fjol 1.420 kr per invånare, medan snittet för jämförliga kommuner är 1.139 kr. Kostnaden för missbruksvården var 802 kr per invånare, att jämföra med snittet på 473 kr.
I de här sammanhangen är Norrköping och Södertälje värst. Och i vad mån beror då detta på den sociala strukturen, och i vad mån på onödiga kostnader - den frågan har ställts i flera år nu.

<b>Egen regi byggs ut</b>
Barn- och ungdomsvården får 28 milj kr mindre att röra sig med än vad den, med budgetöverskridandet, kommer att kosta i år. Detta ska då mötas genom att öppenvården i socialförvaltningens egen regi byggs ut. I andra hand ska familjehem användas, och först i tredje hand det avsevärt dyrare vårdboendet.
Vuxenvården räknar med 22 milj kr mindre nästa år än vad som, enligt senaste budgetprognosen, går åt i år. Här har redan insatser prioriterats bort, till förmån för åtgärder bland barn och ungdom.
För att spara ska man nu försöka att bryta med den utveckling, som man haft under året som gått. Då har nämligen antalet intagna i egen öppenvård minskat, medan köpt öppenvård ökat likaväl som vårdboendet. Det är den utvecklingen som man nu helt sonika beslutat sig för att vända på.

<b>Stödlägenheter</b>
Vid halvårsskiftet ska andelen egen öppenvård ha ökat i förhållande till den köpta, för att minska socialnämndens kostnader. Antalet placeringar i vårdboende ska, med några undantag, minska med hela 75 procent jämfört med i år. Vårdplaceringar ska vara så korta som möjligt, och planering av insatser i öppenvård inledas omgående.
Antalet stödlägenheter ska, är ambitionen vidare, öka med 50. Varvid då kan noteras att deras antal i år tvärtom minskat med mer än 50.
Att vända på trenden kan därför inte bli så alldeles enkelt. Som framgår av socialförvaltningens verksamhetsplan för 2002 är personalläget också fortsatt rörigt. På senare år har det varit stora vakanser bland socialsekreterarna. Luckor har gapat både här och där, och de som funnits kvar har slitit ut sig.

<b>Stor omsättning</b>
Nu har personal nyrekryterats, varvid då mycken kraft gått åt till introduktion. Samtidigt fortsätter folk uppenbarligen också hela tiden att sluta - socionomer är i dag en bristvara och många bland dem är unga och rörliga. Föräldraledigheter och sjukdomar leder också till till luckor att fylla.
All omsättning och nyrekrytering har, vidare, lett till problem för arbetslagen. Där det nu finns många, som inte behärskar det nätverksinriktade arbetsätt som använts. Här krävs nu vidareutbildning i rätt stor omfattning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om