Så har vården på Vrinnevi krympt
Det är kraftfullt folkligt tryck i sjukvårdsfrågan i Norrköping. Lilla Teaterns salong var proppfull på torsdagskvällens möte.Där bland annat en lång lista över senare års neddragningar på Vrinnevisjukhuset presenterades.
Salongen var i vanlig ordning välfylld, när Vrinnevisjukhusets framtid skulle tas upp. Foto: Robert Svensson (011-200 463) robert.svensson@folkbladet.se
Foto:
Det hela inleddes med att Samordningsgruppen för Vrinnevisjukhuset presenterade en sammanställning av verksamheter, som lagts ner eller flyttats. Den listan var så lång och nedslående, att man verkligen kunde undra över sjukhusets framtid.
Geriatrik och geriatrisk rehabilitering har lagts ner, reumatologi, patologi, kärlröntgen samt käk-, rygg- och kärlkirurgi flyttats till Linköping - och ortopedisk proteskirurgi liksom aborter till Motala.
Mer lagts ner
Laboratoriemedicin har lagts ner, barn- och kvinnokliniken dragits ner lokalmässigt, den palliativa vården samlokaliserats med BB. En kirurg- (28 vårdplatser) och en ortopedavdelning (26 platser) har lagts ner, varutöver medicinkliniken minskats med 33 platser och 14 rehabplatser.
Negativt är också att diverse stödfunktioner utlokaliserats eller outsorcats - vaktmästeri, städ och kök, inköp, telefonväxeln. Därför fungerar, sades det, varje klinik numera som en egen enhet utan samverkan med andra. Som en följd påverkas patientsäkerheten negativt.
Tunga steg
Efter den redovisningen skildrade ortopedläkaren Helene Andersson-Molina läget på sjukhuset, som beskrevs som en plats dit man numera går med tunga steg.
Inte minst har sjuksköterskor hoppat av från den numera ensidiga och slitiga hanteringen på ortopeden. Där läkarna nu åker mellan sjukhusen till den milda grad att man, enligt Andersson-Molina, har motsvarande en överläkartjänst enbart på vägarna varje dag. Att åka mellan Norrköping och Motala tar ju sin tid.
I Sörmland
Särskilt inbjuden var Sörmlands landstingsdirektör Lars Andåker, tidigare chef för Kirurgicentrum på Vrinnevisjukhuset som beskrev hur man nu går till väga i Sörmland. Publiken visade sin uppskattning för att man där är "tuff" och ställer krav på universitetssjukhusen (fast så har man också fyra sådana på nära håll, att spela ut mot varandra).
Sedan blev det de politiska partiernas tur. De borgerliga presenterade allmänna gemensamma paroller om fungerande vårdgaranti, fler aktörer på sjukhusen, patienten i centrum m m. Publiken vaknade till och tog upp en applåd, när även en paroll om Vrinnevi som ett fullvärdigt akutsjukhus nämndes.
Landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson såg som kanske viktigast för landstingspolitiker att urskilja eftersatta behov hos befolkningen och åtgärda dessa,
- Sedan måste vi också fundera över vad det innebär att ha två så stora städer som Norrköping och Linköping så nära varandra. Hur ska vi på 5-10 och 20 års sikt bäst fördela sjukvårdsresurserna mellan dem? Där blir alla vinnare, och ingen förlorare.
Roland Pettersson från handikappförbunden undrade, om det var de gamla fattigvårdsläkarna som politikerna ville ha tillbaka och kritiserade de ökade avgifterna i vården.
Pettersson hade också intrycket att det dessvärre är en nedläggning av Vrinnevisjukhuset, som pågår. Lite i samma anda som den inledande rapporten, alltså.
Och att döma av de kraftiga applåderna från publiken, som kommit för att få veta mer om sitt sjukhus framtid, så fanns det fler i salen som hade just de farhågorna.