Så gör du succé på praktikplatsen

Att vara driven och engagerad är viktigt på alla praktikplatser, men i branscher där det är tuff konkurrens är det alltid avgörande. Folkbladet har träffat studenterna Lovisa Lesse och Åsa Heurling som tipsar om hur man lyckas på praktiken. - Visa att du verkligen vill jobba, det är ett gott råd.

För att det ska bli en lyckad praktikperiod är det viktigt att visa framfötterna, menar Magnus Karlsson, VD för Jerhammar & Co Reklambyrå. Studenterna Åsa Heurling och Lovisa Lesse instämmer.Foto: Robert Svensson

För att det ska bli en lyckad praktikperiod är det viktigt att visa framfötterna, menar Magnus Karlsson, VD för Jerhammar & Co Reklambyrå. Studenterna Åsa Heurling och Lovisa Lesse instämmer.Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2011-05-28 03:00

Att sitta i skolbänken och lära dig hur ett yrke fungerar rent praktiskt är en sak, men att sedan komma ut i arbetslivet kan vara något helt annat.

Därför är det väldigt värdefullt med en praktikplats, speciellt inom arbetsmarknadens tuffaste branscher som till exempel reklambyråns värld. Det anser Lovisa Lesse och Åsa Heurling som studerar Grafisk design och kommunikation vid Linköpings universitet.

- Det är jätteviktigt att man får en bekräftelse på det man lärt sig under utbildningen, vilket man
får när man är ute och praktiserar, säger Åsa Heurling.

Det är också bra om du har en egen åsikt och önskemål om hur ett projekt ska se ut. På så sätt visar du både intresse och engagemang.

Arbetslivserfarenhet
Magnus Karlsson, VD för Jerhammar & Co Reklambyrå, anser att det alltid är bättre om praktikanten har arbetslivserfarenhet innan det är dags för praktik.

- Praktikanterna måste vara självgående och kunna ta egna initiativ, speciellt i den här branschen, vilket de gör om de redan har yrkeserfarenhet. Det går inte att sitta tyst och vänta på att bli upptäckt. Det finns inte så mycket tid för stöttning och därför krävs det att praktikanten är engagerad och vågar ta för sig. Den som visar att den vill och kan finns det stora möjligheter att få delta i riktiga projekt.

Svårare att slå sig in
Magnus Karlsson menar att en student som valt att plugga vidare direkt efter gymnasiet, och därmed inte hunnit få
någon arbetslivserfarenhet, har mycket svårare att slå sig in i branschen eftersom man inte riktigt har hunnit få grepp om yrket.

Men allt är inte upp till praktikanten själv. Magnus Karlsson säger även att själva utbildningen måste ta ansvar och se vad arbetsmarknaden vill ha.

- Praktikanter är mer motiverad om de redan innan praktiktiden vet vilka arbetsuppgifter de vill jobba med i framtiden. Då blir det också lättare för företaget.

Både Lovisa Lesse och Åsa Heurling hade yrkeserfarenhet innan de gav sig ut på praktik. Lovisa har bland annat jobbat som frilansande illustratör och Åsa har ett eget företag där hon designar webbsidor.

Om några veckor tar de examen och ger sig ut på arbetsmarknaden. På riktigt.

Våga ta egna initiativ

Ha hyfsad kolla på vilken yrkesroll du vill ha i framtiden

Försök bygga upp en portfolie så tidigt som möjligt

Få yrkeserfarenhet genom att till exempel göra ett skolprojekt i samarbete med något företag. Då får du både arbetsrutin och referenser.

Visa att du brinner för jobbet!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om