Så gick de klädda på Löfstad slott

Under Löfstaddagen på söndagen visades för första gången på länge ett antal dräkter ur slottets dräktsamling upp. Tygerna är så sköra att kläderna annars ligger nedpackade.

Maria Gärdeman visade på söndagen delar av dräktsamlingen på Löfstad slott, kläder som är så sköra att de sällan tas upp ur de lådor där de förvaras.
FOTO: JANNE FORSBY

Maria Gärdeman visade på söndagen delar av dräktsamlingen på Löfstad slott, kläder som är så sköra att de sällan tas upp ur de lådor där de förvaras. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-05-17 06:00
Men igår fick besökarna se hur herrskap och tjänstefolk en gång i tiden gick klädda på slottet. Maria Gärdeman från länsmuseet i Linköping visade den sista ägarinnans, Emelie Pipers, vackra spetsblus och gröna sidenkjol från början av 1900-talet.
- Till det hör ett tjusigt parasoll som hon använde att skugga sig med för att inte bli solbränd, sa Maria Gärdeman.
Här visades också de nattkläder Emelie Piper använde, ett kyskt nattlinne med högt i halsen och vidd i kjolen, och en lila yllemorgonrock.
Emelie hade en syster, Sofie Nordenfalk, en lång kvinna, över 1.80. En av hennes klänningar, från 1930, är av svart sammet med stenkolsbroderier. Systrarnas farfar kunde ståta i en tung uniform med guldbroderier och en båtformad mössa.
Barnkläder finns det inte mycket kvar av på Löfstad. Men i går kunde man visa en röd pojkdräkt från första delen av 1800-talet.
Tjänstefolkets kläder visades också, som betjäntens utstyrsel med Pipers vapen på knapparna, och husans lilla svarta dräkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om