Så fixar du matsäcken till barnen i strejktider
NORRKÖPINGPannkaka med socker för tredje gången eller köttbullsmacka idag igen? Så här i sluttampen på Kommunals andra strejkvecka ger småbarnspappan och kocken Andreas Scoufias, 27, på Guskelov tips till desperata föräldrar om vad man kan skicka med sina barn för matsäck till skolan eller dagis.
Småbarnspappan och kocken Andreas Scoufias, 27, på restaurang Guskelov i Norrköping tipsar om enkel matsäck till barnen i strejktider. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto: Fotograf saknas!
Vad gör man när barnen inte får värma rätterna i mikro eller använda kylskåpen? Idéerna om vad som ska stoppas i barnens ryggsäckar är för länge sedan uttömda. Men hav hopp, Andreas Scoufias, tipsar om enkla men goda rätter som kan ge lite variation.
Vad sägs om grekisk oreganobiff, kycklingciabatta eller tunnbrödsrullar med färskost och lönnebergaskinka?
Recepten är avsedda för två personer, men kan gärna dubblas.
- Allt kan man göra kvällen innan och ha i kylen. Det blir godare om man gör det kvällen innan, säger Andreas Scoufias.
Han är själv småbarnspappa, pappa till Julia, snart fem år. Eftersom de bor i Söderköping påverkas de inte i nuläget av strejken.
<b>En svensk kebab</b>
Andreas har grekiska rötter, därav oreganobiffen, som man kan ha risone till, pasta i risform, kompletterat med tomat, gurka och rödlök. De äldre barnen kanske uppskattar en grekisk sallad, med oliver och fårost. Och varför inte lite aioli till biffen, om man gillar vitlök?
- Det finns färdig aioli att köpa, tipsar Andreas.
Kycklingcurry i det italienska brödet ciabatta, och tunnbrödsrulle som stryks med färskost, typ Philadelphia, eller med mjukost, och fylls med lönnebergaskinka, tomat, paprika och sallad är också lätt att göra.
- Tunnbrödsrullen är som en svensk kebab, säger Andreas.
Matsäcktipsen här är barnanpassade och inte starkt kryddade. Fast Andreas tycker inte att man ska vara rädd för kryddor i mat till barn.
<B>? Vad Julia gillar bäst?</B>
- Pannkakor och plättar, säger Andreas.
<spann class=rub>Kockens goda tips</spann>
<B>Grekisk oreganobiff med risonesallad</B>
(alla tre recepten är till två personer)
Biffen:
250 g nötfärs
1 ägg
2 mtsk ströbröd (uppblött i mjölken)
0,5 dl mjölk
1 mtsk oregano
salt och peppar efter smak
Risonesallad:
100 g risonepasta ( eller penne)
1 tomat
en fjärdedels gurka
lite oliver
fårost 50 g
färsk oregano (eller torkad)
1 rödlök (skivad)
lite olivolja
lite citronsaft
Tillbehör:
1 dl aioli (finns i butik)
Blanda samman alla ingredienserna till biffen och forma fyra biffar. Stek 2 min på varje sida och stoppa in i ugnen i 10 minuter, (150 grader). Koka pasta och skär ner grönsakerna i önskad form. Blanda samman pastan med grönsakerna, olja, citronsaft och oregano. Smaka av med salt och peppar.
<B>Tunnbrödsrulle med färskost, lönnebergaskinka, paprika och sallad</B>
4 st tunnbröd
100 g philadelphiaost
1 röd paprika (skivad)
sallad
8 skivor lönnebergaskinka (går även bra med annat tunnskivat i)
skivad gurka
Lägg ut tunnbrödet på en bänk. Bred ut ett jämnt lager philadelphiaost. Dra ett par drag med svartpepparkvarn. Lägg i paprika, sallad, gurka och ett par skivor skinka. Rulla ihop till en rulle och linda in nederdelen i aluminiumfolie.
<B>Kycklingciabatta med curry, tomat och basilika</B>
2 st ciabattabröd
200 g kycklingfilé (stekt och tärnat)
2 st tomater
basilika (strimlad)
1/2 rödlök (skivad i halvmånar)
1 dl curryremoulad (finns i butik)
ett par salladsblad
Dela ciabattabrödet. Blanda samman den tärnade kycklingen med rödlök, basilikan och remouladen. Lägg en ordentlig klick på botten av brödet, skiva tomaterna och lägg på ett par skivor tomat och salladsblad. På med locket och plasta in mackan.