Så farliga är byggarbetsplatserna i Norrköping
NORRKÖPINGFörteckning över kemikalier saknades i drygt hälften av alla arbetsmiljöplaner.- Det är alarmerande, säger Lennart Nilsson, ombudsman i Norrköping med ansvar för miljöfrågor i Byggnian.
Under en vecka besöktes 78 arbetsplatser i Norrköpingsområdet. Tre områden granskades: arbetsmiljöplaner, kemikalier och ställningar.
- Mycket finns att rätta till. Bristerna finns i stort sett på samma områden i hela landet.
<b>Norrköping</b>
Ställningar är ofta inte besiktigade. För en tredjedel av ställningarna saknas monteringsanvisningar.
Riskvärdering med varje ämne fanns inte på en fjärdedel av arbetsplatserna. Varu-informationsblad saknas ofta.
Hälften av arbetsplatsserna hade inga arbetsmiljöplaner. De flesta arbetsplatser var anslutna till företagshälsovård. De som inte var anslutna var små arbetsplatser med en anställd.
På drygt hälften av arbetsplatserna hade informerats om riskfyllda arbeten. För det mesta finns personalutrymmen. På elva arbetsställen saknades dock personalutrymmen.
Risk för fallolyckor förekom mycket ofta. .
Rivning förekommer vid hälften av arbetsställena.
- Norrköping har mycket ombyggnad, säger Nilsson. Rivning blir vanligt.
Tunga lyft över 25 kilo är vanliga på en byggarbetsplats. Mycket få arbetsplatser har inte tunga lyft..
Schaktning sker relativt ofta, sprängning är inte så vanligt.
Några andra risker som noterades var blästring med sand och vatten (ställningen blir oerhört hal att gå på), ytbehandling av balkonger, byggdamm vid rivningar, konvertering av kylanläggningar, kryparbete (med höjd under 1,80 meter), oceanater, ensamarbete, maskinavgaser, trafik på arbetsplatsen, asbest och stendamm.
<b>Fotlist</b>
Skyddsräck och fotlist saknades ofta på ställningar. På frågan om det fanns svarade de flesta nej.
- En sådan här genomgång visar tydligt var bristerna främst finns, säger Lennart. Vi får helt klart rikta in oss på att se till att fotlister finns. Vid ett takarbete på en enfamiljsvilla saknades ställning helt. Arbetet utfördes direkt på taket utan skyddsanordningar.
Kemiska produkter förekommer allra mest vid reparationer. Kemikalier är vanliga i inredning och stomme.
- Genom en så här grundlig undersökning ser vi var kemikalier finns mest, framhåller Nilsson. Nu får vi inrikta oss på att byta ut kemikalierna mot ofarliga ämnen. Vi kan till att börja med gå in för att minska ner kemikaliernas antal där de förekommer allra mest.
<b>Varje år</b>
Byggnads genomför varje år arbetsmiljöveckor.
- För oss är det omöjligt att gå in och jämföra, se om förbättringar skett på en arbetsplats. De arbetsplatser vi besökte i år är borta nästa år. Vi möter hela nya arbetsmiljöer varje år. De grundläggande säkerhetsfrågorna gäller dock på alla byggarbetsplatser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!