Så får du rätt stuk på din midsommarkrans
Har du någon gång suttit och svurit över midsommarkransar som inte riktigt vill hålla ihop och lätt tappar styrseln? Följ då floristen Anna Glänneskogs tips på hur du gör en riktigt vacker midsommarkrans som håller stadgan.
Foto:
- En stadig stomme är lika viktigt som att grunda när man målar. Jag använder en lite tjockare ståltråd som jag virar in i floratejp. Det är en grön tejp som blir lite kladdig när man drar ut den. Hur fäster jag blommorna?
- Klipp först blommorna ganska korta. Sedan virar jag myrtentråd som är en tunn ståltråd man hittar i blomsterbutiker. Garn går lätt av när man drar och vanlig ståltråd är svårare att hantera. Vira hårt men inte så hårt att ståltråden skär in i stjälkarna. Vilka blommor gör sig bäst i en midsommarkrans?
- Framför allt är det viktigt att ha små blommor med olika färger. I dag använder jag blåklint, krysantemum, nejlika, gröna blad och brudslöja. Det är bra att fylla med lite gröna blad och dessutom gör de kransen stadigare. Kvistrosor är också fint. Vilka bra kransblommor kan man hitta i det fria?
- Prästkragar, smörblommor...ja, det mesta. Ek och björk är fint i vilda kransar och man kan även peta i lite säd och ax. Ska man akta sig för några blommor?
- Maskrosor, de lämnar bruna fläckar. Och det gröna som ser ut som dill kliar i hårbotten. Stora blommor som liljor blir inte så snyggt. Hur avslutar jag på ett snyggt sätt?
- Jag fäster en rosett så är det problemet löst på ett enkelt sätt. Hur får jag kransen att hålla sig fin hela helgen?
- Duscha kransen med lite vatten och klä in den i cellofan eller en prasselpåse. Låt den sedan ligga i kylskåpet under nätterna. Den får inte flyta omkring i vatten för då blir blommorna bruna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!