Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Så får det inte gå till"

Veterinär kommenterar avlivningen av "Skrutten"
NORRKÖPING
Skruttens död var ovärdig. Det anser också Andreas Koch-Emmery, veterinär på Norrköpings smådjursklinik.
- Så får det inte gå till. En avlivning är det känsligaste man kan göra som veterinär. Då krävs det verkligen att man är lyhörd, både för djurägarens och djurets känslor och behov. Det vet de flesta veterinärer, säger han.

Andreas Koch-Emmery tror att brist på kommunikations- och inlevelseförmåga orsakade Skruttens ovärdiga död.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Andreas Koch-Emmery tror att brist på kommunikations- och inlevelseförmåga orsakade Skruttens ovärdiga död. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2001-08-16 00:00
Igår skrev Folkbladet om Anci Florentz, vars hund Skrutten fick dö under ovärdiga omständigheter på en djurklinik i Östergötland.
Andreas Koch-Emmery och hans klinik - som inte är inblandade i tragedin - anser att det är viktigt att sträva efter att göra avlivningen till en harmonisk händelse. Det måste ske utan plågor, på ett fint och lugnt sätt.
- Vi brukar lägga avlivningarna på eftermiddagen, så det blir det sista vi gör på dagen. På det sättet slipper vi stressen som finns i den vanliga eftermiddagssituationen, säger han.

<b>Olika sätt</b>
För Andreas Koch-Emmery och personalen på hans klinik är det viktigt att djurägarna verkligen får känna efter hur de vill ha det.
- Det finns de som vill vara med sitt djur hela vägen, men en del klarar inte det utan tar farväl efter den första, lugnande sprutan, säger Andreas Koch-Emmery.
Han anser också att det är viktigt för veterinären att verkligen ta sig tid, med både djuret och dess ägare. Det finns klara förhållningsregler för hur han ska bete sig mot dem.
- Vi samtalar alltid med ägaren innan avlivningen görs. Vi går då igenom hur de vill ha det, samt förklarar alla tekniska detaljer, säger Andreas Koch-Emmery.

<b>Smärtfritt slut</b>
Enligt hans erfarenhet föregås avlivning av ett djur oftast av en lång process av ångest och beslutsvånda hos ägaren. Beslutet tas som enda utväg för att förkorta djurets lidande då inget kan göras för att bota det. Man vill då ge sitt djur ett värdigt och smärtfritt slut. Endast i undantagsfall fattas dessa beslut snabbt. Det handlar då om djur som råkat ut för en olycka och fått livshotande och obotliga skador.
Avlivningen sker i ett rum som är avsett endast för det. Det ligger avskilt, för att ägaren och djuret inte ska bli störda.
- Det ideala vore att det fanns en separat utgång, så ägaren sedan slapp gå ut den vanliga vägen. Men tyvärr tillåter inte byggnadsmöjligheterna det, säger Andreas Koch-Emmery.
Djuret får först lugnande medel. Om möjligheten finns att medlet framkallar kräkningar, så måste ägaren upplysas om det. När djuret sedan sover lugnt, så får det den sista sprutan.
- Sedan är det oerhört viktigt att ägaren får tid med sitt djur. Hos oss får man stanna i rummet med djuret så länge man behöver. Vi får inte ge ett jäktat intryck, säger Andreas Koch-Emmery.

<b>Förkorta lidande</b>
Han tror att händelser som den Anci Florentz råkade ut för är ytterst ovanliga. Men det gör den inte mindre allvarlig.
- Jag har aldrig hört talas om något liknande förut. Det här måste handla om brist på kommunikationsförmåga och stress hos veterinären. Det tycks också handla om brist på inlevelseförmåga, säger Andreas Koch-Emmery.
Det är flera i personalen på Smådjurskliniken i Norrköping som har egna djur. De ställs då ofta i samma situation som de djurägare som kommer till kliniken.
- Man ser i djurägarnas ögon hur de mår, säger Andreas Koch-Emmery.
Han hoppas att det som drabbade Anci Florentz inte ska hindra djurägare att uppsöka djurkliniker för att avliva sina obotligt sjuka djur. Det är oftast alltför smärtsamt för djuren att självdö hemma.

<b>Förvånad</b>
- Vid hjärtbesvär kan lungorna fyllas med vatten, så kallat lungödem. Det medför att djuren kvävs till döds. Det blir en oerhört plågsam och utdragen död. Vi vill ge djuren en värdig avslutning på deras liv och förkorta deras lidande, säger Andreas Koch-Emmery.
Inger Jakobsson på Kennelklubben i Norrköping är både förvånad och förfärad över det som hände Skrutten och Anci Florentz.
- Själv har jag alltid blivit väl bemött hos veterinären då jag varit tvungen att avliva mina hundar. Jag har aldrig hört talas om något liknande förut och hoppas verkligen att det är en engångsföreteelse. Så här får det absolut inte gå till, säger hon.

<b>"Olyckligt"</b>
Andreas Koch-Emmery håller med.
- Det som hände var mycket olyckligt. Om veterinären var så stressad så borde han ha sagt ifrån och väntat med att ta emot dem, eller hänvisat dem till någon annan klinik, avslutar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om