Norrköpings kommun har investerat i välfärdsteknik för 4,2 miljoner kronor. Möjligheten kom genom statligt stimulansmedel, där pengarna var öronmärkta. Nu förs den nya tekniken in bland annat inom äldrevården och effekterna är, enligt kommunen, positiva.
– Vi ser redan flera fördelar, bland annat ökad aktivering och stimulans på nya kreativa sätt. Till exempel används en robotkatt på några boenden för personer med demenssjukdom. När personalen pratar om att det är dags att ge katten frukost, så blir det lättare för många att komma upp ur sängen, säger Malin Wahlberg, vård- och omsorgskontorets välfärdsteknolog i ett pressmeddelande.
Malin Wahlberg arbetade tidigare som undersköterska på ett särskilt boende men hjälper nu i sin roll som välfärdsteknolog verksamheterna att börja använda den inköpta tekniken. Hon förklarar att de äldre är allt mer teknikvana och nyfikna. Dessutom blir det möjligt för medarbetarna att med nya metoder och ny teknik skapa mer tid för mänsklig kontakt och omtanke. Det ger människor större frihet att välja hur man vill leva sina liv.
– Med VR-glasögon kan äldre och personer med funktionsnedsättning till exempel besöka platser som de inte kan ta sig till annars, eller aktivera kroppen genom spel istället för traditionell motion, säger Malin Wahlberg.