Höjningen gäller från och med januari men börjar tas ut först i april. Det blir då en retroaktiv effekt från april till juli.
Mer precist belöper sig hyreshöjningen till 13,49 kronor per kvadratmeter och år, det vill säga 1,38 procent.
Hyresbostäders utgångsbud var en dubbelt så stor höjning, 2,74 procent. Ambitionsnivån var hög för skötselfrågor. Bolaget ville också täcka årliga kostnadsökningar för värme, löner, sophantering med mera.
SenareläggsNu hamnade man alltså betydligt lägre. Enligt Hyresbostäder innebär detta, att underhålls- och skötselprojekt måste senareläggas.
– Vi är nöjda med att ha kunnat komma överens lokalt, säger Hyresbostäders marknadschef Lars Löfgren. Det har vi inte lyckats med de båda föregående åren.
– Men vi är missnöjda med att nu inte kunna göra allt våra hyresgäster efterfrågat vad gäller underhållet, och en del satsningar på trygghet och skötselfrågor. Men Hyresgästföreningen har tydligt sagt ifrån, vad de anser att deras medlemmar och våra hyresgäster är beredda att betala för.
– Detta kommer då sannolikt att märkas i en del framflyttade satsningar på gemensamma utrymmen som tvättstugor, gårdar och lekplatser. Och även på estetiska åtgärder som puts, måleri och utsmyckning av entréer, säger Lars Löfgren..
Stor utgiftHyresgästföreningen uppmanade i förhandlingarna Hyresbostäder att arbeta med effektiviseringar och förbättrad uppföljning. På så vis bör man, enligt Hyresgästföreningen, kunna höja servicenivån utan att behöva höja hyrorna.
– Vi är nöjda med att ha lyckats att hålla nere hyreshöjningen. Hyran är redan är en stor utgift för många hushåll, säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.
– Även om förhandlingarna varit tuffa, så har förhandlingsklimatet varit bra. Vi tror det finns goda möjligheter för företaget att erbjuda minst samma nivå på underhållet som tidigare. Ett fungerande underhåll är något som vi vet att hyresgästerna förväntar sig av Hyresbostäder säger Benny Andersson.