Så blev Sladden Sladden på riktigt
Per Hultgren i Norrköping fick som han ville.Nu heter han Sladden i förnamn.- Det blev jag glad för. Jag hade kunnat fortsätta kallas Sladden, men man vill ju ha namnet på pränt, säger han.
Tjaddenfantasten Per Hultgren fick sin vilja igenom och bär nu förnamnet Sladden, något som han kallats för i över 30 år. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Jag ville ge mig den presenten som snart vuxen 50-åring, säger han.
Sladden kan inte minnas när han senast kallades för Per. I telefonkatalogen har det stått Sladden Hultgren i många år och insändare i tidningen har självklart signerats i smeknamnet.
<B>Inget stötande</B>
Men att få tillåtelse till förnamnsbytet visade sig vara svårare än han trodde. Skatteverket avslog först ansökan med motiveringen att det är ett vanligt förekommande substantiv. Namn som inte godkänns är också ofta sådana som kan väcka anstöt.
- Jag blev lite besviken på myndigheterna. Det är inget anstötande i Sladden. Den enda sladd som är stötande är en sladd full med elektricitet, säger han.
I sitt överklagande till länsrätten skrev Sladden också att det finns fler namn som är substantiv och exemplifierade med gamla namn som Sten, Stig, Olle, Lina och Oliver.
Länsrätten har nu godkänt förnamnsbytet och häromdagen fick Sladden en skön revansch när det första brevet från skatteverket adresserat till Sladden låg i brevlådan.
Bakgrunden till smeknamnet är att Sladden är Tjaddenfrälst sedan 10-årsåldern. Det var föräldrarna som drog med en lite ovillig son på revy.
- Jag tyckte inte att det lät så roligt först, men jag blev ju biten. Sedan skulle jag gå på alla revyer och började samla på tidningsklipp, skivor och allt möjligt.
Det var arbetskamraterna som sedan lade ihop ett och ett och gav Tjaddenfantasten smeknamnet Sladden.
Morgontrött
- När jag började jobba hade jag en förmåga att vara lite morgontrött. Det var alltid jag som kom sist till jobbet. Jag kom på sladden. Jag tyckte det lät så roligt, att jag började kalla mig för Sladden. Bättre att ha ett namn man gillar själv, än något man inte gillar.
Det stora Tjaddenintresset ledde in Sladden på teatern. Han började sin bana tidigt med att springa ärenden och sätta upp affischer. Idag är han scenarbetare på Lilla Teatern.
Länsrättens beslut om namnet kan överklagas till kammarrätten, men skatteverket har inte för avsikt att göra det.
- Jag har rådfrågat vårt huvudkontor och de tycker inte att vi ska lägga ner krut på det, säger Per Skogh, som arbetar med namnfrågor på skatteverket i Linköping.
<span class=Rub1>Sladden är i gott sällskap
<span class=Ing><B>NORRKÖPING
Ovanliga namn blir allt vanligare.
Åtminstone enligt Per Skogh som arbetar med namnärenden på skatteverket i Linköping.
- Praxis har ändrats vad det gäller förnamn. Vi blir allt mer tillåtande, säger han.</B>
Att skatteverket betraktar nya namn mer välvilligt beror i sin tur på att domstolarna numera godkänner namn som C:son, Brygga, Häxmåne, Kanelblomma, Lucifer, Bearheart och Trollvinter.
Inte så konstigt
Viljan att hitta på något alldeles eget märks i både vuxnas önskemål om namnbyten och i namngivningen av nyfödda.
- Det är kanske inte så konstigt. Man behöver bara se på samhället i stort, där man gärna ska vara lite speciell. Vara Piercerad, tatuerad eller bära ett ovanligt namn. Det vanligaste är att en vuxen vill lägga till något namn och det rinner ofta igenom, säger Per Skogh.
När det gäller minderåriga personer tar skatteverket större hänsyn till om namnet kan väcka anstöt eller leda till obehag för bäraren av namnet.
Namn som inte godkänns är ofta sådana som är uppenbart olämpliga. Det kan också vara namn med efternamnskaraktär eller företagsnamn.
Domstolarna har exempelvis sagt nej till namn som Cloetta och Ikea, men däremot fick en liten pojke heta Loranga, trots att namnet också är en läskedryck.
Dessutom ställer sig myndigheterna tveksamma till att en kvinna tar ett mansnamn eller vice versa. 1994 fick en kvinna avslag på sin begäran att få byta sitt förnamn till Peter.
Lokala bokförarna
Den som vill ansöka om namnbyte vänder sig till de lokala folkbokförarna på skattekontoret. Om folkbokförarna är osäkra på om namnet är okej brukar de rådfråga Per Skogh i Linköping. Han får frågor från hela regionen, där Östergötland, Jönköpings län och Gotland ingår.
- Jag får frågor åtminstone en eller ett par gånger i veckan. Ibland kontaktar vi folk för att få veta var de fått namnen ifrån. Om det är ett släktnamn är det lättare att acceptera. Ett tag dök det upp många namn från Sagan om ringen-filmerna, säger Per Skogh.
Vilka namn som godkänns eller inte är en ständigt glidande skala. Myran, Snövit, Venus, Måne, Oktober och Vinter är några förnamn som fått avslag en gång i tiden, men som Per Skogh tror hade godkänts idag.
<B>Exempel på godkända namn:</B>
Bjork, Motörhead, Jay-Jay, Juventus, Roz (pojke), Lex (flicka), Harring (flicka) Loranga (pojke)
<B>Exempel på icke godkända namn:</B>
Cloetta, Lakritz (pojke), Fantomen, J, Filur, Myran, Stålmannen, Måne, Tomhet, Skrot