Chefsåklagare Torsten Angervåg säger att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Som chef är han på plats på åklagarkammaren, men uppmuntrar sina medarbetare att, när det går, jobba hemma, eller arbeta från ett annat arbetsställe, en åklagarkammare i en annan stad, för att minska pendlandet.
Det varierar hur många åklagare som jobbar på distans, allt från en fjärdedel till halva personalstyrkan. Det finns en finess med att varva vilka som arbetar på distans och vilka som är på plats på jobbet. Ju fler som blir bekanta med tekniken, ju bättre, då det kan bli skarpt läge då sådant måste fungera.
För att ha en beredskap om man kanske vaknar upp och känner sig lite krasslig och då kunna arbeta hemifrån tar åklagarna varje dag med sig datorn hem.
För planerat hemarbete gäller det att ta med sig utredningar hem. När det kommer till att medverka vid huvudförhandlingar, rättegångar på distans, kan man dock inte göra det hemifrån, av säkerhetsskäl.
Det sker via videolänk eller Skype från ett tjänsterum, för en säker linje. I Norrköping har man sedan tidigare två videolänkutrustningar.
Ett exempel från en vecka i april är att 13 av 27 huvudförhandlingar i Norrköping genomförs med åklagaren närvarande via videolänk eller Skype.
Som för så många andra arbetsplatser har digitaliseringen skyndats på av coronakrisen.
– Jag tycker att det fungerar mycket bättre än jag trodde att det skulle göra, säger Torsten Angervåg.