Sedan 2016 har kommunerna i länet deltagit i mätningar av narkotikaspår i avloppsvattnet. På det sättet får man en grov bild av hur utbrett bruket är i kommunerna när det gäller olika substanser. I år finns dock ett avhopp, Söderköping har valt att inte delta, i övrigt är länets kommuner med.
På fredagen hålls ett seminarium vid Slottshagens reningsverk i Norrköping. 2023 års mätning ska offentliggöras och på plats finns representanter från flera kommuner, polisen, Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland med flera.
Camilla Johansson, miljöingenjör från Tekniska verken förklarar tillvägagångssättet:
– Vi mäter under tre helger, det är under nio dagar totalt som mätningarna har gjorts, så tänk på att resultaten inte är en absolut siffra utan en indikation. Tillsammans med annan fakta är det en liten pusselbit i ett stort pussel, förklarar Camilla Johansson för att sedan presentera årets siffror.
Överlag har halterna av cannabis och tramadol minskat i länet. Tidigare mätningar har visat att Valdemarsviks kommun har högst användning av cannabis. På samma sätt har Norrköping legat högst när det gäller kokainanvändning.
Det visar sig att denna trend fortsätter. Norrköping visar i år ett medelvärde av 2,3 doser kokain per 1000 invånare medan Valdemarsvik toppar cannabisanvändningen med 85 doser per 1000 invånare.
I år mäter man för första gången även spår av den syntetiska drogen "kristall" (3-CMC och 4-CMC) samt anabola androgena steroider.
När det gäller kristall kan man endast se om det finns eller inte, man hoppas dock kunna mäta upp halter kommande år. Årets undersökning visar dock att det med några få undantag i de allra minsta kommunerna, finns kristall i hela länet.
I en paus frågar vi Benjamin Prom, chef för lokalområdespolisen i Norrköping, hur de här siffrorna används rent polisiärt?
– För oss är det mest intressanta hur utvecklingen ser ut och hur många som kan tänkas missbruka narkotika, det blir en fingervisning om läget och ett komplement till den lägesbild vi skapat själva, säger Benjamin Prom.
Hur skulle ni beskriva läget i Norrköping vad gäller "kristall"?
– Vi vet att kristall tyvärr är stort här och får in mycket i beslag, hur det kommer sig är en bra fråga. Det kan vara så att det finns kriminella aktörer som råkar finnas här, men vi jobbar naturligtvis hårt mot det, förklarar Benjamin Prom.
Therése Eliasson är lokalområdespolis i Söderköping och Valdemarsvik, hon tycker att det är tråkigt att Söderköping valt att inte delta i år.
– Jag skulle säga att det ser ut i Söderköping som det gör på många andra ställen, droganvändningen ökar. När det gäller kristall hittar vi det i husrannsakningar och beslag, vi tror att närheten till Norrköping bidrar till det, säger Therése Eliasson.
– Skulle vi kunna se halten av kristall i de här mätningarna så tror vi att den skulle ligga väldigt högt.
Fredrik Törnborg är BRÅ-samordnare i Valdemarsviks kommun som alltså ligger högt när det gäller cannabis.
– Det är klart att det är oroväckande, men det som oroar mig mest nu är att vi ökar både vad gäller amfetamin och kokain. Däremot är det positiva att det inte verkar handla om ungdomar, de undersökningar vi gör visar att färre provar droger nu än förr, säger Fredrik Törnborg.
– Vi ser inte de här bekymren ute på staden, däremot ser socialförvaltningen en ökning av vuxna som söker hjälp de senaste åren.