Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

S vill ha med östgötarna i rådslag om sjukvården

Nu inleds socialdemokraternas rådslag, där man vill diskutera sjuk- och hälsovård med östgötarna.
Partiet har därvid också sällskap, närmare bestämt av LO-distriktet och Kommunal i Östergötland.

Omkring 30 politiker ska ut och "prya" en heldag på olika vårdenheter i länet. Det är en del av socialdemokraternas rådslag kring vård och omsorg. På bilden besöker hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Sörenson Vrinnevisjukhusets akutmottagning i juni förra året.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Omkring 30 politiker ska ut och "prya" en heldag på olika vårdenheter i länet. Det är en del av socialdemokraternas rådslag kring vård och omsorg. På bilden besöker hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Sörenson Vrinnevisjukhusets akutmottagning i juni förra året. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

NORRKÖPING2005-03-01 06:00
Kampanjen ska pågå fram till början av oktober och kommer främst att bedrivas i studiecirkelform.
- Det här är ett sätt för oss att kommunicera sjukvårdsfrågorna med östgötarna. Det blir ett traditionellt rådslagsarbete, säger partidistriktets ordförande Berndt Sköldestig.
På basis av egna erfarenheter väntar han sig bland annat synpunkter på sådant som vårdcentralerna och vikten av att få träffa en och samma doktor, när man behöver gå dit.

På bred front
Men lite ovanligt, kanske rentav unikt, sägs det dock vara med ett rådslag så här på enbart regional nivå. De rådslag som socialdemokraterna tidigare haft har varit landsomfattande.
Lite utöver det vanliga är också det uttalade önskemålet att på bred front få med östgötarna. Även då de många, som inte är engagerade inom socialdemokratin. Men som däremot är engagerade i sjukvårdsfrågor.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande, landstingsrådet Anna-Lena Sörenson är också ordförande för partidistriktets programgrupp. Där ska man ta fram det nya hälso- och sjukvårdspolitiska program, som partiet ska gå till val på år 2006. Sörenson medger att protesterna på senare år har haft sin betydelse för att man nu väljer att gå ut så här brett.

Helt annan bild
- Debatten gav oss insikt om att många har en helt annan bild av sjukvården än vad vi har. Nu vill vi sprida kunskap om att det är en bra sjukvård som vi har, samtidigt som vi också tar in synpunkter på hur den kan göras bättre.
- Man kan säga, att vi vill utnyttja det engagemang, som har visat sig finnas, till att få en verklig diskussion om sjukvården. Och vi vill då fånga upp så många synpunkter som möjligt.
Sedan ska inkomna synpunkter vägas samman med partiets allmänna politik i sjukvårdsfrågorna. Programmet, det som alltså ska vägleda i valrörelsen, blir det sedan en distriktskongress som slutgiltigt fastställer.
Att Kommunal deltar i kampanjen förklarar distriktsordföranden Maj Karlsson bland annat med, att det är viktigt att deras medlemmar får bra arbetsvillkor.
För LO-distriktets ombudsman Kent Karlsson är det viktigt att få till en nyansering av den sjukvårdsdebatt som förs.
- Det glöms ju bort att det också finns så mycket bra inom sjukvården. Den är bra idag, men kan bli bättre i morgon.
Laban Bengtsson, partidistriktets ombudsman, omtalar att man kommer att ta kontakt med olika folkrörelser för att intressera också dem för rådslagsmaterialet. Bland annat då idrottsrörelsen, invandrarföreningarna och pensionärernas organisationer.
Ett särskilt inslag i rådslagskampanjen utgörs av, att omkring 30 politiska företrädare snart ska ut och "prya" varsin heldag på olika vård- och omsorgsenheter i länet.

Mitt i storstan
Satsningen presenterades på en välbesökt pressträff, vilkens om sig bör hölls på central plats inom den Fjärde Storstadsregionen. Med nära till diverse oundgänglig service och - kanske viktigast av allt för dynamik och tillväxt - gott om parkeringsplatser.
Närmare bestämt då Herrbeta vid E4, med dess mack och restaurang. Mer mitt i prick i denna vår egen storstadsregion kan man väl näppeligen komma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om