Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

S vill ge jobbgarantier till vårdstudenter

Erbjud alla som gått ut en godkänd utbildning inom vård och omsorg en tillsvidareanställning som undersköterska. Det föreslår socialdemokraterna i en ny motion.

Andreas Bohlin (S) tycker att förslaget ger viktiga signaler. "Det kan vara bra att locka med en garanterad anställning när vi går mot tuffare tider", säger han.

Andreas Bohlin (S) tycker att förslaget ger viktiga signaler. "Det kan vara bra att locka med en garanterad anställning när vi går mot tuffare tider", säger han.

Foto: Elin Holmer

Norrköping2023-03-27 14:00

Bristen på vårdpersonal är en omdiskuterad fråga och många kommuner kämpar med att hitta personal. I en ny motion från socialdemokraterna i Norrköping riktar man in sig på personalbristen inom sektorn.

Partiet vill att alla som slutför en av Norrköpings kommun godkända vård- och omsorgsutbildningar, och också uppfyller kommunens ställda krav för anställning, erbjuds en tillsvidareanställning som undersköterska i Norrköpings kommun.

Får inte i stort sett alla redan idag jobb efter utbildningen?

– Det är riktigt. Det här kan uppfattas som symbolpolitik. Men det är viktig symbolpolitik. Det här är förstås inte hela lösningen för att vi ska få fler att välja vårdyrkena. Men jag tror ändå att det är bra att berätta att det här är utbildningar som ger jobb. Det kan vara ett viktigt budskap när vi går mot tuffare ekonomiska tider, säger Andreas Bohlin (S), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Det är inte bestämt när partiets motion ska tas upp i kommunfullmäktige. Men Andreas Bohlin tror att den kan få bifall.

– Jag uppfattar det som att den styrande majoriteten också ser att behovet finns av att locka fler till vård- och omsorgsyrkena och att det här kan vara en del. Sen så behöver förstås också löneläget bli bättre. Det är jag medveten om, säger han.

Men hur ska lönerna bli mer attraktiva inom vård och omsorg?

– Norrköping har gjort en del. Men i grunden är det något som SKR (Sveriges kommuner och regioner) och facket måste lösa. Man måste bli överens om hur högt vård- och omsorgsyrkena ska värderas. Vi ska respektera den svenska modellen och låta parterna komma överens om detta. Men visst ser vi att det också är en lönefråga när det gäller att göra yrkena attraktiva.

Enligt Andreas Bohlin beräknas vård- och omsorgskontoret i Norrköping behöva rekrytera tvåtusen undersköterskor och stödassistenter samt cirka trehundra sjuksköterskor fram till 2029. Det i konkurrens med alla andra sektorer som det kommer finnas brist på personal till. 

– Jag förstår att det är tufft och det har vi sett hittills. Det kan låta hårt att säga så. Men jag tror, återigen, att det under tuffa ekonomiska tider kan visa sig att det blir attraktivt att välja ett yrke där det garanterat finns jobb. En del kan behöva omskola när del blir ont om jobb i andra sektorer, säger Andreas Bohlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!