Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

S-profilen om "Jättekampen" som räddade Folkbladet

Lite mer än 30 år efter Folkbladets konkurs på 90-talet har S-politikern och författaren Göran Färm skrivit en bok om de omtumlande händelserna.

Göran Färm minns tiden då Folkbladet försattes i konkurs.

Göran Färm minns tiden då Folkbladet försattes i konkurs.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-09-06 18:30

Färm, då ordförande i Norrköpings arbetarekommun, har tagit hjälp av tidningsartiklar, egna anteckningar och före detta journalistkolleger för att få alla detaljer rätt kring konkursen 1992 och den efterföljande "Jättekampen", en kampanj gjorde Folkbladets fortsatta existens möjlig.

– Just då, mitt i allting, var det inte alls säkert att tidningen skulle leva vidare, men stödet var brett. Det var en rejäl folklig insats som gjordes, säger Göran Färm.

Han minns gärna uppslutningen kring "Jättekampen", företagare från höger till vänster som ställde upp och tecknade aktier i det nystartade bolaget, konstnärer, fotbollsspelare och även anställda på konkurrenten NT visade solidaritet med tidningen som först avyttrats av gamla A-pressen och sedan sålts till skumma aktörer under skandalartade former.

Nya ägarna tömde bolaget på dess tillgångar och överlämnade utgivningstillståndet vidare till Centerpartistiska Vimmerby Tidning. Det var en cirkus utan dess like.

– Då var man förbannad över hur det hela hanterades, men i dag finns ingen anledning att gräva mer i det där. Vi fick trots allt en del svar efteråt och några av de ansvariga fick gå, minns Göran.

Som bland annat har intervjuat före detta Folkbladet-journalisterna Per Ek, Tommy Gardebring och Janne Nordström. Alla har bidragit till historien om händelserna i början på 1990-talet.

Färm beklagar att han inte kunde tala med Janne Berglund, Folkbladets tidigare medarbetare och chefredaktör som avled 2017. Berglund spelade en nyckelroll i Folkbladets kamp.

– Han hade säkert kunnat bidra med ett och annat.

Folkbladet finns som bekant fortfarande, men Göran Färm anser att papperstidningens tid är utmätt.

– Tidningarna kommer att finnas kvar i andra format, men papperets tid är snart förbi, tror han.

Göran Färm är en av medlemmarna i "Historieskrivarna", en grupp författare med förkärlek till Norrköpings historia. Övriga skribenter är Peter Carelli, Göran Färm, Gunnar Hagberg, Ida Thyni, Peter Kristensson, Marielle Martinz, Johan Perwe och Fredrik Schlyter som alla har skrivit böcker om Norrköping.

– Detta med Folkbladet och Jättekampen är något av ett pilotprojekt, ett test. Vi får väl se om det blir en skriftserie av det hela.

Historieskrivarna "föddes" i samband med en litteraturmässa på Dynamo Hallarna i fjol. Eventet blev en sådan succé att författarna nu planerar för ytterligare en.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!