Region Östergötland ser ut att gå mot ett underskott på 1,1 miljarder kronor i hälso- och sjukvården enligt prognosen. Därför har nu majoriteten (M, KD samt L med stöd av SD) lagt ett sparbeting på sex procent vad gäller personal och bemanning, motsvarande cirka 600 tjänster. Ett uppdrag har getts till verksamhetscheferna att se över hur denna minskning kan göras och resultatet av detta ska redovisas någon gång i november.
Socialdemokraterna som sitter i opposition är kritiska till den här besparingsåtgärden.
– Jag är väldigt oroad och ser kritiskt på att man nu alltså vill ta bort 600 tjänster i hälso- och sjukvården. Jag är orolig eftersom jag tror att det i slutändan kommer att drabba våra östgötska patienter, det kan innebära ännu längre köer och ökade risker för patientsäkerheten i slutändan, framhåller oppositionsrådet Kaisa Karro (S) till Folkbladet.
– Vi tror att det här är fel väg att gå när vi samtidigt har så stora kostnader för hyrbolag som vi har. I senaste delårsrapporten är det nästan 400 miljoner som vi lagt på hyrbolag fram till augusti månad. Där har vi föreslagit ett hyrstopp som majoriteten har avslagit.
Vad har ni för förslag på hur man kommer tillrätta med det stora underskottet?
– Vi tror att ett hyrstopp skulle kunna vara en del. Ett annat förslag som vi driver är att se över de kostnadsdrivande privatiseringar som genomförs i form av vårdval. Vi har ju sett att andra regioner som infört vårdval, exempelvis Stockholm, säger att det snarare driver upp kostnaden. När det moderata styret väljer att gå vidare med fler vårdval tror vi att det snarare ökar kostnaderna. Vi vill dra tillbaka, se över och spara på det sättet, säger Kaisa Karro som tillägger att man inte gjort någon konkret analys över hur mycket som skulle sparas med den åtgärden.
– Sedan har ju styret presenterat olika besparingar på administration och liknande och det har vi sagt att vi tycker är mer okej än att spara på personal.
Exempelvis Stockholmsregionen har ju aviserat en skattehöjning, är det något ni skulle vilja se?
– Nej, vi höjde skatten med 85 öre inför 2019 och det är ganska nyligen. De östgötska hushållen har det tufft ändå med inflation, stigande räntor och andra kostnader som ökar. Vi ser inte att det är en skattehöjning som behövs i det här läget, förklarar Kaisa Karro.