Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

S, C och MP inleder samarbete: Tar plats i alla nämnder

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har beslutat att gå samman i en valteknisk samverkan i opposition. "Det här betyder att vi får insyn i alla nämnder och kan driva en stark opposition", säger Christian Widlund (C).

Den nya oppositionen.

Den nya oppositionen.

Foto: Joakim Blomqvist/Susanna Beskow

Norrköping2022-09-29 18:30

Med valresultatet hamnade Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet i opposition i Norrköpings kommun. Nu har de tre partierna kommit överens om att inleda en så kallad valteknisk samverkan. De tre partierna får oppositionsrådsposter efter storlek. Enligt Centerpartiets Christian Widlund har man enats om två frågor som man anser vara viktiga för hela Norrköping.

– Vi är alla tre partier som tycker att klimatfrågan är viktig och vi har också alla en gemensam syn på kulturpolitiken. Det är det vi utgår ifrån. För oss innebär samarbetet att vi finns representerade i alla nämnder. Det är viktigt och gör att vi kan driva en konstruktiv opposition när det gäller frågor för Norrköpingsbor i hela kommunen, säger Christian Widlund.

Avgående ordföranden i kommunstyrelsen, Olle Vikmång (S), är nöjd med att de tre partierna har kunnat komma överens. Han talar också om en starkare opposition.

– Vi har ju inlett med en ny trafikstrategi under mandatperioden som är viktig för klimatet och har även visat att tycker att det är viktigt med en omställning till förnybart på andra sätt. Det här är vi tre överens om att vi måste fortsätta med. Det nya styret verkar inte alls ha de ambitionerna, tvärtom, säger han.

När det gäller kulturpolitiken finns alltså också en samsyn mellan de tre partierna. Olle Vikmång igen:

– Moderaterna har också under förra mandatperioden lagt besparingsförslag på kulturområdet som vi är oroliga för att de ska genomdrivas. Då är det bra att vi tre kan vara en stark opposition. Den valtekniska samverkan betyder att alla partier finns representerade i alla nämnder. Det är bra, säger han.

Toppnamnet i Miljöpartiet, Robert Nordman, ser också det faktum att partiet kan finnas med i alla nämnder som en styrka med den valtekniska samverkan.

– Sen är det viktigt att vi tillsammans kan bedriva en bra opposition där det finns risk att den styrande majoriteten vill riva upp den trafikstrategi som kommunen har tagit och som är väldigt viktig för klimatfrågan. Men också att Moderaterna har signalerat en kulturpolitik där man vill spara in på biblioteken, säger han.

Det är alltså kring kultur och klimat som partierna främst ska samarbeta. I övrigt lyfter alla tre partier att de är just tre olika partier med olika åsikter i flera frågor.

– Sen kan det alltid bli så att det dyker upp andra frågor där vi går samman och försöker påverka, säger Olle Vikmång.

Ingen av de tre partierna har sett det som möjligt att involvera Vänsterpartiet i deras samverkan. I varje fall inte just nu.

– För oss står Vänsterpartiet för långt ifrån våra värderingar. Därför var det inte aktuellt för oss, säger Christian Widlund.

– Det finns inget stöd inom vårt parti för att samverka med Vänsterpartiet. I varje fall inte nu. För oss i Socialdemokraterna är det viktigt att driva en politik där ekonomin går ihop. Vänsterpartiet har flera gånger under förra mandatperioden kommit med förslag där det är minus på sista raden. Det drevs också en hård retorik mot oss under valrörelsen, säger Olle Vikmång.

– Vi har sagt att vi skulle kunna tänka oss ett samarbete med Vänsterpartiet under mandatperioden. Men det gick inte att få till det nu i den valtekniska samverkan. Men vi har sett att vi har frågor där vi står varandra nära, säger Robert Nordman.

Mandatfördelningen

Så här många mandat fick respektive parti i kommunfullmäktige i Norrköping efter att samtliga distrikt har räknats klart.

Moderaterna 21 mandat.

Kristdemokraterna 5 mandat.

Liberalerna 4 mandat.

Sverigedemokraterna 15 mandat.

Socialdemokraterna 25 mandat.

Centerpartiet 4 mandat.

Miljöpartiet 3 mandat.

Vänsterpartiet 8 mandat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!