Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

S-budgeten slår vakt om kärnverksamheterna

NORRKÖPING
En budget som slår vakt om kärnverksamheterna, så att kvaliteten kan behållas och även ökas.
Så beskriver socialdemokraterna förslag till nästa års budget för kommunen, som lades fram på torsdagen.
Kultur- och fritidsnämnden får spara, liksom arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden. Medan socialnämnden i vanlig ordning lär få svårt att hålla sin budget.

Mattias Ottosson, kommunstyrelsens nye ordförande, har lagt fram sin första kommunbudget. Som värnar om kärnverksamheterna.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Mattias Ottosson, kommunstyrelsens nye ordförande, har lagt fram sin första kommunbudget. Som värnar om kärnverksamheterna. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-11-02 00:00
- Den röda tråden i budgeten är barn och ungdom, och att slå vakt om kärnverksamheterna, säger kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson.
Kommundirektör Björn Johansson bekräftar, att denna hans åttonde budget har mer fokus på kärnverksamheterna än någon annan.
- Först säkra kärnverksamheterna, sedan se hur man kan klara det andra. Så har det inte varit förr, säger han.

<b>Får mer</b>
För kärnverksamheterna - skola, vård, omsorg - är det i stort sett kommundelsnämnderna som svarar. De får nu 117 milj kr mer till att klara sina uppgifter, summa 2.248 milj kr.
Av de 117 miljonerna är drygt 60 milj kr kompensation för beräknade pris- och löneökningar, medan 20 milj kr är merkostnad för maxtaxan och 15 milj kr merkostnad för arbetslösas och föräldraledigas rätt till förskoleplats. En del pengar går till andra volymökningar, bland annat inom det särskilda äldreboendet.
Så långt handlar det enbart om att hålla kvalitetsnivån. Att öka kvaliteten kan det väl i någon mån bli tal om i skolan, där 8 milj kr anslås till genomförandet av skolplanen samtidigt som man också via staten får 13 milj kr till personalförstärkningar. Kommunalrådet Christer Nilsson tar också tillfället i akt att tala om ett "reformblock" på skolans område.

<b>Här dras ner</b>
Tufft och knappt blir det över hela linjen. Men ska man klara kärnverksamheterna måste man också direkt dra ner på annat, så som budgetläget är.
MInst glada är man gissningsvis hos kultur- och fritidsnämnden, som får vidkännas en ren minskning - från 141 till 138,7 milj kr. Vad nämnden ska spara på får den själv avgöra, men nära till hands ligger studieförbunden, underhållet och stipendierna. Avgift på Himmelstalundsbadet kan det säkert också bli.
Hårt blir det även för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, med nedskärning från 365,2 till 352,7 milj kr - trots att 40 milj kr av Rotkraftspengarna förs över hit. Men dessa får sedan nämnden klara sig utan år 2003.

<b>Strukturera om</b>
Socialnämnden får sitt anslag uppräknat men måste för att klara skivan år 2002 ändå göra ett mer än 55 milj kr bättre resultat än i år.
- Här finns det tankar om omstruktureringar, säger Mattias Ottosson.
Han nämner bristen på lägenheter för socialförvaltningens klienter. Vårdboendet är dyrbart, och Ottosson antyder att kommunen kan komma att uppdra åt Hyresbostäder att upplåta fler lägenheter.
Några fler gupp lär det inte bli under 2002, så de borgerliga kanske inte får så mycket för att göra dem till en valfråga. I stället ska 3 milj kr föras från den sk nollvisionen till en rondell Ståthögaleden-Malmgatan.
Socialdemokraterna hakar också på en annan borgerlig fråga genom att i princip vara för ny skolenhet i Lindö. Man räknar dock inte med projektering förrän mot slutet av nästa år. Först ska framtiden i området (utbyggnad mot Marby etc) studeras närmare. De Geer och Ektorpsskolan ska byggas om under året.

<b>Inget Söder Tull</b>
Bussterminalen vid Söder Tull är fortsatt skjuten på framtiden. Inga pengar till den är anslagna, och heller inga till spårvagnsköp. Förstudien av spårväg till Ensjön har lagts på is. Förarbetet för en eventuell boendeutställning år 2006 drivs dock vidare.
Symfoniorkestern får 3 milj kr mer än i fjolårets budget, men man bör då erinra sig att orkestern då också fick 6 milj kr i extrapengar. Nu får man alltså klara sig med 3 milj kr mindre, dock sägs att landstinget ska skjuta till en miljon till. Men med detta får orkesterns då också nöja sig:
- De får se till att de får större intäkter, säger Björn Johansson rakt på sak. Det kan de också få, om de utnyttjar sina avtal med musikerna. De kan till exempel spela mer på sommaren.

<b>Uppslutning</b>
Moderaterna har redan lagt fram sitt budgetförslag, och nu alltså socialdemokraterna. Som räknar med uppslutning från ett antal andra partier - även om dessa också kommer att ha sina egna profilförslag.
Sedan finns som bekant många osäkra faktorer. Mattias Ottosson medger sin oro för vart konjunkturen är på väg.
Går det åt helt fel håll lär väl både socialnämnden och arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden spränga sina ramar med råge. Och då ryker budgetbalansen all världens väg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om