– Det saknas ett tillfredställande upphandlingssystem. Men det räcker inte som förklaring, lagen om offentlig upphandling har funnits länge. Det går inte att komma ifrån, säger Peter Åbrodd.
I torsdags kom kommunrevisionens granskningsrapport om hur kommunen följt upphandlingsreglerna de senaste två åren, och en fördjupningsgranskning av tekniska nämndens internkontroll till följd av Folkbladets artiklar om tekniska kontorets köp av konsulttjänster i strid med upphandlingslagen tidigare i år.
"Helt oacceptabelt"I båda rapporterna riktade revisorerna skarp kritik mot kommunen. Det framkom bland annat att 129 leverantörer fakturerat för belopp som översteg upphandlingsgränsen på 284 000 kronor.
– I 55 fall kunde yrkesrevisorerna varken hitta upphandlingar eller avtal. I en del fall sa man att det fanns avtal, men man visste inte var de tagit vägen, i andra fall saknades avtal helt, säger Peter Åbrodd, som anser att kommunen också brustit i rutiner avseende diarieföring.
– Det är helt oacceptabelt. Kommunens rutiner för upphandlingar är riktigt dåliga, säger han.
"Vilseledande"Även hos upphandlingscenter – som kommunen ska använda när de gör upphandlingar – har man hittat brister.
– Till kommunens försvar kan tilläggas. Upphandlingscenters databas har varit rörig och vilseledande. Vi har hittat leverantörer som det inte funnits ramavtal med, säger Peter Åbrodd, men poängterar samtidigt att det inte går att skylla på systemet.
– Lagen om offentlig upphandling ska man kunna som chef och upphandlare. Kan man inte reglerna ska man skaffa sig kunskap innan man gör upphandlingar. Att revisorerna haft problem att genomföra granskningen till följd av den interna kontrollen inte fungerar är helt oacceptabelt , säger han.
Samma personI granskningen av tekniska nämndens internkontroll hittade man också flera fakturor där beställaren och den som beslutsattesterat fakturorna varit samma person. Man kunde också konstatera att ledningskontoret låtit sig bjudas på julmiddag med alkohol, och att tekniska kontorets chef Leif Lindberg gått med i W:6-orden på rekommendation av konsulter han sedan fortsatt köpa tjänster av i strid med upphandlingslagen.
Skarpare kritikLars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, ser allvarligt på kommunrevisionens kritik, och säger att rapporten bekräftar behovet av utbildning och införandet av ett fungerande system.
– Revisorernas slutsats vad gäller granskningen av tekniska kontoret är att det behövs ett tydligare regelverk kring sidoengagemang. Men jag tycker det finns skäl att påminna om att regelverk inte fångar upp allt som krävs av en person i ansvarig ställning.
– Det måste finnas ett omdöme som gör att man håller sig på säkerhetsavstånd från både formella och etiska övertramp. I det här fallet är jag skarpare i min kritik än revisorerna, säger Lars Stjernkvist.
Har du fortfarande förtroende för Leif Lindberg som chef för tekniska kontoret?
– Förtroenden finns eller så finns de inte. Leif Lindberg har mitt förtroende, men det förutsätter att han rättar sig efter den framförda kritiken, säger Lars Stjernkvist.