– Det var bara ren jävla tur att ingen skadades eller dog, säger en av byggjobbarna.
En mindre incident, menar Rustas pressansvarige.
Två pelare om vardera 10 ton som skulle bära upp en balk på 15 ton gav vika. Redan tidigare hade man upptäckt att den ingjutna bultgruppen, som ska förhindra att pelarna kan dras upp, var felplacerad.
– Så man kapade helt enkelt bort den och satte fast nya med injekteringsmassa, men det har gjorts på fel sätt. Antingen har man använt fel massa eller så har man inte rengjort hålen som man ska, säger en person med god insyn i branschen.
Enligt Cecilia Gärdestad, på Rustas presstjänst, förekommer olyckor på byggen ganska ofta.
– Ingen kom till skada och ingen var i närheten när den föll, men såklart ser vi allvarligt på det som hänt och har startat en utredning.
Vid lunchtid skickades en tillbudsanmälan in till Arbetsmiljöverket, som kommer att göra en platsundersökning under torsdagen.
Enligt Cecilia Gärdestad var Arbetsmiljöverket ute på bygget så sent som i förra veckan och hade då inget att anmärka på.
– Vi har inte haft några incidenter på det här bygget tidigare, säger Cecilia Gärdestad.
Om underentreprenören är certifierad enligt SS-EN 1090-1, en lag som trädde i kraft så sent som den 1 juli i år kan hon inte svara på.
– Vi förutsätter att underleverantörerna har det egensvaret.
Det är NIFAB som har totalentreprenaden för betongstommen, deras vd Fredrik Sandberg hänvisar till Kent Larsson som är Rustas platsansvarige. Han har inte gått att nå för en kommentar.
– Det är svårt att få någon klarhet i vem som har ansvar för vad eftersom det finns sju underentreprenörer, säger Niklas Landstedt på Byggnads.
Från fackligt håll ser man mycket allvarligt på olyckan.
– Hade pelarna rasat två meter åt sidan hade det kunnat gå riktigt illa, säger Niklas Landstedt.
Nu vill man veta vad olyckan berodde på, så att man kan förhindra att det sker igen. Dessutom vill man se hela entreprenörskedjan.
– Man får inte ha hur många underentreprenörer som helst under vilka villkor som helst.
Den 1 juli trädde också en ny lag igenom som gör kommunen tillsynsskyldig. Om man gjort tillsyn i det här fallet har inte gått att få svar på eftersom ansvarig byggnadsinspektör inte ringt upp.
Det finns en oro bland byggjobbarna att det kan finnas fler pelare som är felkonstruerade. Det är bland annat det som Arbetsmiljöverket ska titta på när de på torsdagen besöker byggarbetsplatsen.
Tills de beslutar att bygget kan sätta igång igen har man tillsammans med facket beslutat att inget arbete är tillåtet.