Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rusning till valurnorna

NORRKÖPING
I går var det första kyrkovalet sedan stat och kyrka skildes åt. Till flera vallokaler var det lång kö.
- Vi hade tänkt stänga vallokalen under gudstjänsten, men det gick inte för det var så långa köer. Vi har också tvingats ställa in extra valbås, säger Britt-Inger Sannerud, valförättare i S:t Johannes församling.

Marie-Louise Kristensson röstade trots att hon tyckte att valinformationen var dålig.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Marie-Louise Kristensson röstade trots att hon tyckte att valinformationen var dålig. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2001-09-17 00:00
Kyrkovalet har traditionellt ett mycket lågt valdeltagande. I det senaste, för fyra år sedan, röstade endast var tionde av de drygt sex miljoner röstberättigade i landet. I Norrköping var röstdeltagandet ännu lägre, endast 7,5 procent.
I valet, som är ett personval, handlar det om att välja till fyra olika organ; kyrkofullmäktige, samfälligheten, stiftsfullmäktige samt kyrkomötet. Det senare är Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

<b>Flaggan i topp</b>
I Norrköping öppnade vallokalerna klockan nio på söndagsmorgonen. I S:t Johannes församling var flaggan hissad och vid 13-tiden ringlade kön långt utanför lokalen. Många av de köande var pensionärer.
En anledning till köena uppgav Britt-Inger Sannureud var att många av de äldre hade problem att läsa texten på valsedlarna och att viss förvirring rådde bland e röstade kring de fyra olika valsedlarna. En av dem som röstade i kyrkovalet var Inez Jönsson.
- Det känns viktigt att rösta nu när staten och kyrkan är skilda åt, säger hon.
Anders Carlsson, som jobbar med valet på stiftsnivå, hade uppfattningen att fler än normalt hade röstat.
- Det verkar som om intresset för kyrkovalet är klart större. Jag tror att det kommer visa sig i valdeltagandet, säger Anders Carlsson.
Enligt Ebbe Ericsson, ordförande i valnämnden för Norrköpings kyrkliga samfällighet, var köerna långa i Östra Enebys församling, men även till exempel Hedvigs, Matteus och S:t Johannes församlingar hade kö till vallokalen.
I den senare röstade Mirjam Karlsson.

<b>"Min skyldighet"</b>
- Det är min skyldighet att rösta. Jag har alltid gjort det, säger hon.
Även för Marie-Louise Kristensson var det en självklarhet att gå och rösta.
- Att rösta är en chans att påverka i den egna församlingen. Och jag tycker att det är viktigt att tillräckligt många går och röstar nu när kyrkan ska stå på egna ben.
Men hon var missnöjd med valinformationen.
- Jag tycker att det har varit usel valinformation. Jag vet inte vilka som står på listorna. De skulle ha varit mer offensiva, säger hon.
- Vi har lagt ner mycket resurser på valinformation. I en tidning som har skickats ut till alla hushåll presenterads de olika nomineringsgrupperna. Så jag tycker vi har gjort vad vi har kunnat, säger Ebbe Ericsson.
- Sedan är det också nomineringsgruppernas ansvar och jag tycker nog att vissa av dem kunde ha synts mer, fortsätter Ebbe Ericsson.
Röstlokalerna runt om i landet stängde på söndagen under gudstjänsttiden och öppnade därefter igen för att sedan hålla öppet till klockan 20 på söndagskvällen.
Enligt Svenska kyrkan ska samtliga röster i riket vara sluträknade natten mellan söndagen och måndagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om