Rungande ja till Vrinnevisjukhuset
Ett rungande Jaaaaa! Så blev resultatet av folkomröstningen om Vrinnevisjukhusets framtid igår. 95 procent av Norrköpingsborna hade röstat ja , när knappt hälften av valdistrikten hade räknats sent i gårkväll. Men det var inte det mest intressanta, enligt kommunalrådet Mattias Ottosson (s): - Att det blev ett överväldigande ja var helt vänta, så det intressantaste nu är att få fram hur många Norrköpingsbor som röstat i folkomröstningen.
Föreningen Rädda Vrinnevi vann en klar valseger. 95 procent röstade ja. FOTO: NICLAS SANDBERG.
Foto:
- Och ju fler som även har röstat för ett sjukhus i Norrköping med dygnet runt-öppen och komplett akutmottagning, desto starkare argument får ju vi med oss, när vi nu ska träffa landstingsstyrelsen, med Paul Håkansson i spetsen, på tisdag.
- Det är också meningen att vi ska skriva ihop ett brev från kommunstyrelsen i Norrköping till landstinget, där vi kommer att ta med kravet på en komplett akutmottagning och även här får vi mer kraft bakom brevet, ju fler som har röstat ja i Norrköping. Så det blir mycket intressant att se det slutliga antalet ja-röster i Norrköping.
Kommunstyrelsens Kjell-Åke Rönnberg, kd, deltog i föreningen Rädda Vrinnevisjukhusets valvaka på Grand Hotel och var inne på samma linje som Mattias Ottosson:
- Det gäller också att vi jobbar vidare med alternativfrågan, det vill säga ett ekonomiskt hållbart och intressant alternativ för drift av sjukhuset.
Läkaren Helen Andersson-Molina sa så här vid valvakan:
- Enligt våra egna undersökningar är det, som väntat, ett förkrossande stort ja i folkomröstningen för en dygnet runt-öppen akutmottagning på Vrinnevisjukhuset. Dessvärre är läget mycket mer besvärligt än vad vi anat tidigare, för nedrustningen är på gång nästan rakt över alla avdelningar på Vrinnevisjukhuset och även politikerna i Norrköping blev chockade över de neddragningar som väntar för Vrinnevisjukhuset, enligt landstingets planer.
- Därför känns ju vår kamp och Norrköpingsbornas stöd än mer angeläget idag och att vi fortsätter kämpa emot, innan ännu fler läkare och sjuksköterskor försvinner från Vrinnevi och med dem mycket av vår kompetens.
- Jag jobbar jour även på universitetssjukhuset i Linköping, säger Helen Andersson-Molina, och även där slits personalen extra, på grund av alla patienter de får ta emot från Norrköping och hela östra länsdelen.
- Faktum är ju att Norrköpingsområdet är mer vårdkrävande än Linköping och västra länsdelen. Det hänger samman med större arbetslöshet, fler missbrukare och många äldre som jobbat inom industrin här och som på olika sätt blivit slitna och sjuka av industrijobben.