Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rundvandring i rosens namn

Ovanliga och gamla rosor var i fokus när Rosupproret anlände till Norrköping i lördags. Syftet var att hitta bortglömda rossorter och ge dem nytt liv igen.

Henrik Morin är en av experterna på plats vid Himmelstadlundskolans rosarium. I framtiden hoppas han på en avdelning med östgötarosor.
Foto: Niclas Sandberg

Henrik Morin är en av experterna på plats vid Himmelstadlundskolans rosarium. I framtiden hoppas han på en avdelning med östgötarosor. Foto: Niclas Sandberg

Foto:

NORRKÖPING2005-07-11 06:00
Rosentusiaster från hela Norrköping samlades vid Himmelstadlundskolans rosarium i lördags. Det var sällskapet Östrosen som för andra året i rad anordnade en rosdag med rundvandringar och försäljning.
I samband med rosdagen anordnades också en inventering av rosor i trakten runt Norrköping. Efter uppmaning från rossällskapet hade allmänheten tagit med sig gamla och ovanliga rossorter. På plats fanns experter som antecknade och kunde svara på frågor.
- Folk har en rosbuske hemma som de inte vet vad det är för något och så tar de hit den. Oftast kan vi tala om för dem vad det är för sort. Samtidigt antecknar vi och får en bild av Sveriges rosbestånd, säger Henrik Morin, en av rosexperterna på plats.
- Vi vill propagera för gamla rossorter eftersom de lätt blir bortglömda. Äldre rossorter är ofta väldigt tåliga och doftar mer än nyare rossorter.

Guldkorn i Fiskeby
- Ibland dyker det upp sorter som inte ens vi känner till. Det är de riktiga guldkornen, säger Henrik Morin.
Just en sådan ros har upptäckts vid Fiskeby i Norrköping.
- Förmodligen är det en mycket gammal och bortglömd ros som nästan har försvunnit. Men nu har vi tagit hand om den och beståndet har börjat öka så sakta. Namnet är för länge sedan bortglömt, säger Henrik Morin.
Henrik Morin säger att han gärna skulle se en särskild ruta i rosariet med rosor från Östergötland.
- Ofta finns det en historia bakom rosorna som det skulle vara kul att återge. Förr i tiden köpte inte vanligt folk rosor, det var snarare något man gav bort.

Stort intresse
Intresset för rosor är högt. Kön ringlar lång till experterna Åke Karlsson och Erhard Börjessons bord.
Birgitta Palm har kommit till inventeringen med två rossorter som hon inte vet namnet på. Den ena visar sig vara den redan kända "fiskebyrosen". Den andra kom ur ett rotskott som hon fick av en arbetskamrat, som visade sig bli något helt annat.
- Jag fick ett skott av en hansaros, men istället växte den här rosen fram. Ingen verkar veta vad den heter, bara att det är någon form av mossros, säger hon innan hon återgår till diskussionen med experterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om