Veteranvagnen byggdes 1902 för att köra i Göteborg, men när de blev för små för att ha där såldes de ut till mindre städer som Uppsala, Helsingborg och Karlskrona. Norrköping köpte 23 stycken. På 60-talet byggdes de om för att passa till högertrafiken, ingången blev tvungen att byta sida.
– Vi har lagt in en plastmatta också för att det ska gå lätt att städa. Annars är den i stort sett orörd sedan den byggdes, säger Willy Forsström, som har kört veteranvagnen sedan sightseeingturerna började 1979.
– Då var jag ung och blev upplärd i hur man kör en sån här. Snart är det dags för mig att lära upp någon yngre, säger Willy.
Vagnarna tillhör Spårvagnsföreningen och sju personer turas just nu om att köra turerna ideellt. Två vagnar finns, en stängd och en öppen, samt två släp och dessutom en vagn som inte är ombyggd från vänstertrafik.
– Den tänkte vi ta ut och köra med på kulturnatten, säger Willy.
Turen med veteranvagnen går två gånger om kvällen, tisdag- och torsdagskväll från slutet av juni till början av augusti. Det är inte bara nöjet av att åka en gammal spårvagn som passagerarna får uppleva, det är även en guide med på turen. Det startar vid Södertull, nedför Drottninggatan, vänder vid norrtull och sedan Östra promenaden upp till Södertull igen. Kvällens guide, Birgitta Larsson, berättar om allt från historien om varför Drottninggatan heter som den gör till vad Norrköpings hamn används till idag.
– Det är väldigt blandat med turister och Norrköpingsbor som åker med oss, säger Birgitta.
På dagens vagn finns Fredrik Andersson och Eva Eklund med sina döttrar, louise och Ebba Eklund. De är i Norrköping för att gå på Kolmårdens djurpark och besöka staden.
– Jag har jobbat och bott här i åtta år så det är kul att komma tillbaka lite. Då ville tjejerna passa på att åka lite spårvagn. De vill nog testa en av de nya sen också, säger Fredrik.
Läs mer i Folkbladet onsdag.