Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rundgren befarar tuffaste budgetarbetet på flera år

NORRKÖPING
Hurdan är egentligen kommunens ekonomi? Nu har budgetprocessen inletts, och moderata oppositionsrådet Jörgen Rundgren är mycket bekymrad:
- I den råbudget som gjorts glappar det 275 miljoner mellan intäkter och utgifter. Det här blir det tuffaste budgetarbetet på flera år.

Jörgen Rundgren, oppositionsråd (m) ser framför sig ett bekymmersamt budgetarbete. Läget är inte bra, och med krismedvetandet är det si och så.                                       FOTO: ANITA KJELLBERG

Jörgen Rundgren, oppositionsråd (m) ser framför sig ett bekymmersamt budgetarbete. Läget är inte bra, och med krismedvetandet är det si och så. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2001-09-06 00:00
Att Norrköpings kommuns ekonomi är i kris har man väl i och för sig vant sig vid under ett antal år, underskott på över 300 milj kr förekom ju under andra hälften av 90-talet.
Men nu hade det ju rett upp sig. Trodde man nog lite till mans.
Enligt Rundgren saknas det därför till stor del krismedvetande inom kommunen:
- Vi har haft föredragningar från nämnderna, och jag får nog säga att man inte haft riktig pejl på det här läget. Man har trott på mer pengar, och har ingen riktig beredskap för det läge som uppstått. Visserligen var man med under 90-talet, men man har inte haft klart för sig att det är "som vanligt" igen nu.
- Någon tillväxt kan vi inte räkna med. Nu är frågan hur vi ska kunna klara det här, hur vi ska kunna spara. Vi kommer att tvingas till smärtsamma omprövningar. Verksamheter måste rationaliseras, och även avvecklas, slår Rundgren fast.

<b>Ökning äts upp</b>
Det har tagits fram siffror på, hur mycket skatter och statsbidrag kan väntas ge nästa år; det är då kommunens intäkter. Men den ökningen äts upp enbart av förväntade pris- och löneökningar, och av socialnämndens ökade behov. Socialnämnden, som i år går mot 60 milj kr i underskott, behöver 90 milj kr mer nästa år utöver pris- och löneökningarna.
Sedan tillkommer 100 nya miljoner som övriga nämnder begär, pensionskostnader, merkostnader för maxtaxa inom äldre- och barnsomsorg (sistnämnda dock ej beslutad ännu). Och vidare måste volymen inom äldreomsorgen öka, föräldraledigas barn har fått rätt till dagisplats etc - och allt detta ger utgiftsökningar, som intäkterna inte alls balanserar.
Här måste det skäras (höja skatten är som bekant inte aktuellt, även om miljöpartiet brukar föreslå det). Och en del är då lättare att ge sig på, annat svårare.
- Subventioneringen av kollektivtrafiken, "tio för de stora", har vi inte råd med, säger Rundgren. Där har resandeökningen planat ut, och underskottet är nu 5 milj kr.

<b>Omprövningar</b>
- Det kommer att krävas betydande omprövningar från socialdemokratiskt håll. Ett sätt att pressa kostnaderna är förstås att konkurrensutsätta mer. Det har socialnämnden gjort, och sparat in en del på det viset.
- Ett annat sätt är att införa egenavgifter inom färdtjänsten. Eller avskaffa kommundelsnämnderna. Sedan vet man ju att Norrköpings ligger över rikssnittet, när det gäller kultur och fritid. Är det kanske där man ska ompröva?
Och där har vi då, inte minst, frågan om Symfoniorkestern. Som, med de ständiga underskotten, ser ut att bli hetare för varje ny budget,

<b>Också en "metod"</b>
En metod att "spara" är att räkna ner pris- och löneökningen från 3 till exempelvis 2.5 procent. Då minskar kommunens kostnader för verksamheterna med 30 milj kr. Men det blir ju en nedräkning bara på budgetpappret, och ingenting som verkligheten rättar sig efter.
- I praktiken blir det i stället en nedskärning i verksamheterna enligt osthyvelsmetoden, säger Rundgren.
Den nya kommunledningen, med kommunstyrelsens nye ordförande Mattias Ottosson i spetsen, har sannerligen fått någonting att bita i. Även om Ottosson själv håller en "cool" profil:
- Det diffar på ett par hundra miljoner så här i början. Men det gör det å andra sidan alltid i det här läget, sa han till exempel i Folkbladet häromdagen.

<b>Ligger lite lågt</b>
Givetvis blir det något av ett vakuum, när halva kommunledningen förnyas så här hux flux. Rundgren har också all förståelse för att de nya ligger lågt i början:
- Visst, det är fullt naturligt att de är försiktiga. Men redan om några veckor måste viktiga ställningstaganden göras.
- Men jag har fått intrycket, att Mattias Ottosson eftersträvar breda lösningar. Och inte vill bara köra igenom s-budgeten, som då vinner bara därför att vi övriga inte är eniga om alternativet, säger Jörgen Rundgren.
Men ett gap på 275 milj kr mellan intäkter och utgifter måste alltså, genom mer eller mindre angenäma beslut, övberbryggas. För i balans, det måste budgeten vara.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om