Det framgick vid garantibesiktningen nyligen och som innebär att alla 12 huskropparna ännu en gång måste kläs in med byggställningarna för att felen ska åtgärdas.
– Just nu tar vi bort bleck över fönstren, för att ändra avståndet mellan blecken och träändarna på fasaden. Avståndet blev för tätt, så om det inte åtgärdas nu är det risk för röta på det här träet i framtiden.
Även målarna är på plats för att måla om alla fasader på de 12 husen:
– Av någon orsak har det blivit flammiga ytor på träfasaden och det ska vi nu åtgärda, säger en av målarna som är på plats. Så får det ju inte se ut och dessutom blir det nu ett tjockare lager färg pålagt på träfasaderna, som därmed blir skyddade lite längre i tid, än om vi inte gjort den här extra målningen.
Beror de flammiga ytorna på byggslarv?
– Jag kan inte uttala mig om det, för det var inte vårt företag som utförde den ordinarie målningen av husen. Vi är nu inkallade som en opart, för att åtgärda flammigheten som uppstått.
Anders Whass, vd hos ED Bygg, som byggt de 12 husen, vill inte hålla med om att det kan röra sig om byggfusk:
– Egentligen är det inga konstigheter med jobbet på de här husen. Vi hade en slutbesiktning i höstas och då fick vi anmärkningar på målningen, men då närmade sig vintern och då är det inte lämpligt att börja med målningsjobb utomhus. Så därför har vi nu börjat sätta upp ställningar för att ta bort de flammiga ytorna på träfasaden.
Och missen vid fönsterblecken, som gör att det finns risk för röta i framtiden om inget görs?
– Ja, det felet upptäcktes vid slutbesiktningen och det åtgärdar vi också nu, när vi får upp ställningar på husen och lättare kommer åt att jobba med de här anmärkningarna.
Men du låter inte så överraskad över de här anmärkningarna, som gör att ni måste montera upp ställningarna igen på husfasaderna?
– Nej, det gör vi som en säkerhetsåtgärd, för att på ett säkert sätt åtgärda de här anmärkningarna som vi fick vid slutbesiktningen. Och normalt är det så att vi nästan alltid får någon anmärkning vid en slutbesiktning, så det är inget konstigt med det.
– Det konstiga vore om vi inte åtgärdade sådana anmärkningar, men det gör vi alltid och så nu även på de här aktuella husen på Oskarsgatan och Vinkelgatan.
Så här säger Lars Löfgren, marknadschef hos Hyresbostäder om åtgärderna efter slutbesiktningen:
– Vi instämmer i att det är både bra och självklart att de anmärkningar som fälls vid slutbesiktningen också åtgärdas. För oss är det ingen dramatik. Vi vet att det i alla byggprojekt, stora som små, händer saker som behöver korrigeras.
– Det viktiga för oss är förstås att minimera felen från början genom att vara aktiva i byggprocessen, och sedan att säkerställ, att det som ändå inte blir helt 100 bra åtgärdas.
– Rent kostnadsmässigt innebär detta inga merkostnader för oss som byggherre och fastighetsägare, men samtidigt är det förstås tråkigt att de som bor i huset upplever att det blir lite stökigt när det åtgärdas, avslutar Lars Löfgren.