Rotkraftsprojektet rivs upp
NORRKÖPINGDet omdiskuterade Rotkraftsprojektet rivs upp, enligt ett budgetförslag från socialdemokraterna, ett förslag som välkomnas från borgerligt håll. Pengarna som finns kvar, ca 57 miljoner kronor, ska in i den ordinarie budgeten. Bakgrunden är kommunens ansträngda ekonomi.
Pengarna har legat utanför budgeten, något som kommunen nu inte har råd med.
Socialdemokraterna har tidigare inte varit eniga i fråga om Rotkraftsprojektet, ett projekt som lanserades av förra ks-ordföranden Gunnel Gennebäck (s) som avgick i våras. Moderaterna har hela tiden ansett att pengarna skulle in i den ordinarie budgeten.
Oppositionsrådet Margaretha Ericsson (kd) som sitter i den politiskt tillsatta styrgruppen för Rotkraftsprojektet tycker att tanken med projektet varit bra, men att det gått för fort, att pengar delats ut innan alla hunnit få information om projektet.
- Fler skulle fått vara med, säger hon.
Kristdemokraterna ställer upp på s-förslaget att riva upp Rotkraftsprojektet och styra över pengarna till den ordinarie budgeten.
<b>Till AV-nämnden</b>
Förslaget att bryta upp Rotkraftsprojektet har kommit från den socialdemokratiska kommunledningen under budgetförhandlingarna de senaste veckorna. De pengar som redan är fördelade, bl a till en del projekt som löper över flera år, rörs inte, enligt förslaget. Men resten, ca 57 miljoner kronor, ska in i den ordinarie budgeten, huvudsakligen till AV-nämnden, arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, vars projekt ligger nära ursprungstanken med Rotkraft.
- Inga beslut är fattade, säger kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson (s) som bekräftar att förslaget lagts.
Det blir kommunfullmäktige som i så fall i november får riva upp det beslut som en gång togs i samma instans.
- Vi är nöjda, säger oppositionsrådet Jörgen Rundgren (m).
Men man ska, säger han, vara medveten om att det är ett engångsbelopp, pengar som inte finns året efter. När pengarna nu enligt förslaget går till AV-nämnden dras motsvarande summa från nämnden och förs till annan verksamhet.
<b>Tufft budgetläge</b>
- Det är ett jättetufft budgetläge, säger Jörgen Rundgren som talar om att vi befinner oss i början av en lågkonjunktur samtidigt som maxtaxa inom barnomsorg och äldreomsorg kommer ett kosta kommunen 40 miljoner kronor extra nästa år.
- Jag ska inte sticka under stol med att det är ett tufft läge, säger kommunalrådet Mattias Ottosson som dock pekar på positiva tendenser som ökad befolkningstillväxt och en del nyetableringar i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!