Världsbokdagen firas runt om i världen den 23 april för att uppmärksamma yttrandefrihet, tryckfrihet och skydd av immateriella rättigheter och samtidigt hylla författare och sprida glädje kring böcker och läsning.
På Komvux bibliotek gör Sophia Rappestad Karamitrou, ny bibliotekarie som tidigare arbetat inom Linköpings stadsbiblioteks organisation, just det genom en boktipsutställning som elever och personal varit med och skapat.
– Berättelser är så viktiga, säger Sophia. De fungerar som inkörsport till ett språk. Vi brukar tipsa äldre elever om böcker som de kan läsa för sina barn – svenska barnböcker håller hög kvalitet och passar föräldrar också.
Utbudet på Komvux bibliotek utökas successivt för att ge fler alternativa ingångar till litteraturen.
– Alla vägar in är bra. Vi kommer bland annat prenumerera på fler tidskrifter och köpa in serier till hösten.
Elever som lånar böcker under världsbokdagen tilldelas varsin ros, ett initiativ inspirerat av den gamla katalanska tradition som ligger bakom bokens egen dag.
– I Katalonien ger man en ros och får en bok på St Görans dag, förklarar Sophia. Här får man både och!
Karin Rungård är lärare i svenska som andraspråk för en klass på Komvux, som innan de besökte utställningen fick lyssna på Anders Falk, tidigare generalsekreterare på Svenska Unescorådet.
– Många av våra elever har läst mycket på sina hemspråk medan det är helt nytt för andra, säger Karin. Vi läser mycket tillsammans, ofta lite svårare böcker som vi kan diskutera innehållet i. Det kan vara svårt att hitta lättlästa böcker för vuxna med bra innehåll. Då är det bra att läsa högt tillsammans.
– Genom att lyfta Världsbokdagen blir det ett personligt möte med biblioteket för eleverna. Det blir lättare att ta sig hit själv sedan
Även på Stadsbiblioteket samlas bokälskare under världsbokdagen, där för att fynda på bokrean som inleder sista dagen på årets upplaga av Norrköpings bokfestival.