Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rosévinet har blivit trendigt

Det tidigare så föraktade rosévinet har blivit trendigt, både i Sverige och internationellt. Utbudet på Systemets har aldrig varit större - och kvaliteten generellt aldrig bättre.

Foto:

Norrköping2009-05-16 03:00
Ska man generalisera så kan man säga att det finns två huvudtyper av rosé: runda, moget bäriga med tydlig sötma som kan fungera fint som sällskapsvin och mer strama, torra och syrafriska som ofta passar utmärkt till den lättare sommarmaten.Mest saftigt inställsamma är flera av de chilenska roséerna som ibland upplevs som flytande gelégodis. Spanjorerna håller mestadels bra klass, liksom fransmännen som dock i jämförelse ibland är överprissatta.110 i urval
Personlig favorit är ekologiska Albet i Noya, 95 kronor, från Spanien, som bjuder på en stringent rödbärighet med aptitretande mineraltoner. Mycket fräscht och gott är även spanska Artazuri, 79 kronor, liksom portugisen Dom Januário Rosé, 91 kronor, som har en för roséviner ovanligt komplex, syravital och aptitretande smak.Bland närmare 50 testade stilla roséviner i ordinarie sortimentet och drygt 60 i beställningssortimentet hittar ni de godaste och mest prisvärda i tabellen nedan. Merparten hör till den torra matvänliga skolan, med den sötmjuka gelégodislika charmören Leva Rosé som ett positivt undantag i den annars ofta väl inställsamt saftiga skolan.
(Viner med varunummer som börjar på 8 eller 7 är beställningsviner)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!