Rörelsen som gått framåt - och bakåt
NORRKÖPINGPå internationella kvinnodagen, den 8 mars, invigs en utställning på Arbetets museum med temat Kärlek, makt och systerskap. Till invigningen kommer bland annat jämställdhetsminister Margareta Winberg. - Kvinnorörelsen har vunnit segrar men mycket har också gått bakåt under de 30 år som utställningen speglar, säger projektledare Ann Kristin Carlström, vid Arbetets museum.
- Det här är ett ganska stort projekt. Utställningen ska vidare till både Göteborg, Lund och Stockholm efter Norrköping, säger hon vidare.
På fredagskvällen den 8 mars invigs utställningen i Norrköping. Det blir bland annat musikfest med Röda Bönor, Turid och Strula med Siri. Jämställdhetsminister Margareta Winberg kommer att finnas på plats, liksom TCO:s ordförande Sture Nordh och LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin.
På lördagen kommer sedan ett samtal att föras kring kvinnorörelsen i går, i dag och i framtiden. Där deltar bland annat Ebba Witt-Brattström, stödstrumpa och före detta Grupp 8, tillsammans med unga feminister samt representanter från tjejjouren Beata.
- Med den här utställningen vill vi försöka visa vad som har hänt med kvinnorörelsen och relationen mellan kvinnor och män under de senaste 30 åren. Det är grundtanken. Dessutom är det bra att föra fram ett budskap så här när det är valår, säger Ann Kristin Carlström.
Kvinnorörelsen var stark på 70-talet och sedan dess har en ny generation kvinnor vuxit upp. En hel del har hänt under de trettio år som gått. Mycket av det som idag tas för självklart kan man tacka 1970-talets kvinnorörelse för; fri abort, jämställdhetslagstiftning, dagis och föräldraledighet. Samtidigt återstår en hel del att göra för att få Sverige att bli världens mest jämställda land.
- Det är ju faktiskt nutidshistoria som vi presenterar. Och vi försöker spegla både det offentliga rummet, men också familjelivet, säger Ann Kristin Carlström.
I utställningen finns det möjlighet att se ett bildspel samt en dokumentärfilm. Filmen är gjord av Brita Landoff och innehåller bland annat intervjuer med kvinnor som arbetade som städerskor och sömmerskor under några turbulenta år på 70-talet då de stred för högre löner.
- Vi har också en del autentiskt material, såsom banderoller från 70-talet, säger Ann Kristin Carlström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!