Ljuset silas genom den öppna cirkeln i taket och träffar oss 43 meter längre ner, vid gravarna till Italiens kungar Vittorio Emanuele II och Umberto I. Pampigheten i kejsar Hadrianus intakta tempel Pantheon från år 120 e kr är gripande. Gränderna intill i centrala Rom, detta levande, alltid kittlande, gigantiska utomhusmuseum bjuder på ockrabrandgula 1400-talsfasader och sliten, pompös 1600-talsbarock.
- Jag har bott i Rom i snart 90 år men inte sett ens halva stadens historiska världsarv, konstaterar en kulturintresserad romare.
Glassbaren Giolittis förföriska färger och smaker lockar våra lystna blickar och försäljarens uppmärksamhet bakom disken:
- Signore, prova stadens godaste choklad- och pistageglass. Den älskas av kända och okända från hela världen!
Vårsolen lyser upp
Shoppinggatan Via dell Corso har fått en lugn rytm med fotgängare och elbussar som ljudlöst stannar in vid parlamentet Montecitorio.
- Jag såg Berlusconi åka förbi här i går. Man vet inte om man skall skratta eller gråta åt den mannen. Jag skäms som italienare och kvinna, gestikulerar signora Bertolucci inifrån en tidningskiosk på gatan.
Tusenåriga gatustenar spolas från damm och grus. Marssolen sätter sprätt på känslorna. Täckjackan åker av till förmiddagscappuccinon på uteserveringen på Piazza Navona, kejsaren Dominitianus avlånga stadion från år 86 e kr. Jag fotograferar en silverfärgad artist som agerar antik staty.
- Soldi, soldi, pengar, pengar i hatten! signalerar han.
En annan gatuartist gör kul karikatyrer på en affärsmans gångstil, mitt bland hundratals turister alltifrån Sydkorea, till Ecuador och Sverige.
På Piazza Campo de Fiori vakar filosofen Giordano Bruno som staty. Han påstod att jorden kretsar kring solen varvid kyrkan avrättade honom på kättarbål här år 1600. I dag är det marknadsplats och ett hav av krispiga kronärtskockor, avlånga tomater och blodapelsiner:
- Un chiiilo de arancie siciliaaane. Dooolci, dolci, söta, söta! ropar den luttrade försäljaren Salvatore Rossi på nonchalant kaxig romdialekt.
På kvällen omvandlas torget till utevardagsrum med kurtiserande studenter från hela världen. Ett stenkast bort syns Piazza Farnese där den heliga Birgitta levde till sin död 1373. Numera är delar av byggnaden ett själfullt hotell som drivs av Birgitta-nunnorna. I Rom är det aldrig långt mellan det heliga och profana.
Favoritkvarteren Trastevere
Via dei Giubbonari går österut mot det gamla judiska ghettot som alltför många turister missar. Folkliga restauranger kring Piazza B Cairoli och hantverkare som snidar så sågspånen ryker och sprider doft av färsk furu i den bilfria gränden:
- Quando sei a Roma, fai come gli romani."När du är i Rom, gör som romarna gör", ta siesta säger signore Razzoli, karvande på en kopia av en 1500-talsstol.
Jag tar honom bokstavligt och pausar med en giftigt orangesliskig aperitivo i Bartaruga vid intima Piazza Mattei.
På andra sidan bron över Tibern hänger lakan och underkläder i linor över trånga gränder. Melodier med Andrea Bocelli fortplantas från en liten bar i favoritkvarteren Trastevere.
- Här hyr jag alltid ett rum när jag vill måla koncentrerat och få inspiration av människor från alla länder och sympatiska romare som lever sina känslostarka och högljudda vardagsliv, mitt i några av världens mest älskade turistkvarter, berättar den svenska konstnärinnan Denise.