Rökfritt - men var?
NORRKÖPINGInnan sommaren beslöt riksdagen att alla restauranger och serveringsställen skall ha ett eller flera rökfria områden. Detta beslut började gälla från igår men när Folkbladet kontrollerade några uteställen var det långtifrån alla som hade ett rökfritt område.
Claes-Göran Amneröd och Gulli Hansson är båda rökare men tycker att det är bra om det finns en rökfri avdelning. "Men om det var helt förbjudet att röka hade vi inte varit här idag", säger de. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Vi visste inte att det var till i dag. Men nu har vi fixat en liten rökfri avdelning. berättar Paul Coward, bartender på Highlander Inn.
Efter telefonsamtal från Folkbladet ordnade puben så att en del av borden i lokalen blev rökfria.
<b>Glasvägg</b>
- Eventuellt kommer vi att sätta upp någon glasvägg för att få det mer avskilt men det ska vi besluta senare. Nu är i alla fall skyltarna om rökfritt uppe, säger Paul Coward men är själv skeptisk till införandet av rökförbud på serveringsställen.
- Alla våra stamgäster röker och jag vill ju själv röka när jag går på puben eller äter ute, fortsätter han.
Claes-Göran Amneröd och Gulli Hansson är två av gästerna på puben under nyårsdagen
- En speciell avdelning för de som inte vill sitta i rök är väl bra men ett totalt rökförbud tror vi inte på. I så fall skulle vi inte vara här, konstaterar de tillsammans.
Ingen av de tillfrågade tror på ett totalt rökförbud varken bartendrar eller gäster.
- Det kommer aldrig att fungera, säger Paul Coward på Highlander Inn och får medhåll av kollegan på Bishops Arms.
- Totalt förbud kan de glömma. Det skapar bara kaos och resultera i att vi tappar gäster, säger Jenny Lindström.
På Bishops Arms har man inte fäst så mycket uppmärksamhet på det nya beslutet då man redan har ett rökfritt område. Vid sidan av de röktillåtna borden finns fyra bord för icke rökare men det är i samma lokal också där.
<b>Omöjligt hålla koll</b>
- Men på helgerna händer det att rökare går och sätter sig där även om vi inte satt ut några askkoppar men det är omöjligt att hålla koll på, berättar hon.
På restaurang New Delhi har man inte heller gjort några förändringar till den förste januari. Efter upplysning plockas ett bord rent från askkoppar.
- Chefen är inte här så han kanske visste. Jag har hört talas om det men visste inte att det var till idag, berättar Eglina Kaya, bartender på restaurangen.
Av fem tillfrågade uteställen var det två som inte hade ordnat med rökfria områden till den förste januari. Tre av ställena hade sedan tidigare rökfria ytor men bara ett med ett avskilt rum.
- Vi har haft ett avskilt rum i alla år, berättar Bacchus ägare Christer Björk.
Men alla de fyra andra har ett avskilt område i samma lokal. Skillnaden blir inte så stor.
- Rökfritt ligger rätt i tiden men det är svårt för mindre restauranger att tillmötesgå, förklarar Jerrie Kovac restaurangchef på Pappa Grappas Bar & Trattoria.
För den som har allergi mot cigarettrök dröjer det ännu en tid innan pubarna blir tillgängliga. Ett totalt rökförbud på alla restauranger är riksdagens mål till nästa år men ingen på de fem uteställena i Norrköping tror att det är genomförbart.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!