Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rödbetsjuice mot fibromyalgi

Hjälper rödbetsjuice mot fibromyalgi? Det ska undersökas i en studie under våren där 23 diagnosticerade Norrköpingsbor ingår.

Medicin? Det finns mycket juice att tillgå i kontoret.

Medicin? Det finns mycket juice att tillgå i kontoret.

Foto: Joakim Blomqvist

NORRKÖPING2016-03-25 08:00

Medicine doktor Olle Haglund finns på plats på Sandbyhov den här måndagen för att inleda en studie som syftar till att undersöka om ämnen i rödbets- och granatäpplejuice eller lingonjuice har en lindrande verkan på fibromyalgi.

– Ett ämne som är viktigt för blodcirkulationen är kväveoxid och när bildningen av detta ämne rubbas bildas fria radikaler som i sin tur leder till uppkomsten av det skadliga ämnet peroxynitrit, berättar Olle Haglund när han på måndagen tar de första proverna.

Olle Haglund har intresserat sig för nitrater som finns i växter som rödbeta, spenat, ruccola men även i olivolja. Ämnen i lingonjuice och granatäpplejuice förstärker effekten av nitraterna. Dessa förbättrar, enligt Haglund, blodcirkulationen och sänker halten av peroxynitrit.

– Det är inte omöjligt att det är en av orsakerna till att man har mindre problem med hjärt- och kärlsjukdomar i medelhavsländerna, säger Olle Haglund och tillägger att det här inte botar fibromyalgi men kan lindra symptomen.

Under våren ska 23 personer från Norrköping – diagnosticerade med fibromyalgi – dricka RÅ-rödbetsjuice i kombination med granatäpple- eller lingonjuice tillverkat av det lokala företaget Wellnox. De här dagarna gör Olle Haglund fyra enskilda mätningar på var och en av patienterna där han mäter stelheten i kärlen, halten av fria radikaler, CRP samt AGE-substans. Om åtta veckor kommer han tillbaks igen för ännu en mätning för att se om värdena har förändrats efter juicekuren.

Först ut att testas är Maria Eklöf, ordförande i Fibromyalgiföreningen i Norrköping. Hon har levt med sjukdomen i åtminstone tio år.

– Det var efter en olycka där jag fick min tredje whiplash-skada som jag fick mer och mer ont i kroppen men det kan ha funnits där innan också, säger Maria Eklöf som nu varit ordförande i lokalföreningen i två år.

Hon sätter sig på en stol medan Olle Haglund förbereder ett blodprov efter att ha gjort de första testerna. Det visar sig bland annat att hennes CRP-värde är ganska bra och nu återstår det att se hur värdena har förändrats – och om de har förändrats – efter åtta veckor.

Det här är en sjukdom där de drabbade, förutom de rent fysiska problemen, ofta drabbas av misstro.

– Från början hette det ju "sveda och värk-kärringar" säger Ingela Karlbom, kassör i föreningen och tillägger att det fortfarande är vanligt att man drabbas av misstro, trots att sjukdomen finns noggrant beskriven i till exempel Region Östergötlands vårdguide.

Hon berättar om de symptom som de allra flesta upplever.

– Värken är naturligtvis nummer ett, dessutom trötthet, stresskänslighet och sömnproblem. Sedan är det väldigt individuellt för de drabbade, berättar Ingela Karlbom som menar att de snabba svängningarna är jobbiga.

– Det kan gå väldigt snabbt, man kan må bra ena dagen och nästa kan det vara svårt att komma upp ut sängen och det är jobbigt eftersom det är svårt att planera framåt.

Just därför upplever både Ingela Karlbom och Maria Eklöf att föreningen är så viktig.

– Det som är bra är att alla som är med här vet vilka bekymren är så förståelsen för om man mår dåligt är så mycket större. Sedan är det sista vi pratar om här vår sjukdom, säger Maria Eklöf.

Fibromyalgi

Fibromyalgi är en kronisk sjukdom som leder till smärta och värk i kroppen, oftast i nacke, axlar och rygg men också sänkt smärttröskel (enligt Region Östergötlands vårdguide). Andra symptom kan vara kognitiva problem (bl.a. vad gäller minne och koncentration), yrsel, balansproblem, överkänslighet för beröring, huvudvärk.

Diagnosen fibromyalgi är accepterad över hela världen, av WHO och av socialstyrelsen och har klassificeringsnummer M79.7

Den drabbar oftast unga och medelålders kvinnor. Endast omkring tio procent av de drabbade är män.

Det finns inga läkemedel som botar sjukdomen så behandlingen utgår ofta från att lindra symptomen hos patienterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om