Han bjöd både på egen sång och allsång - och en del småfräcka vitsar - och publiken verkade trivas alldeles utmärkt i den sköna sommarkvällen. Bland annat sjöng man Barfotavisan, Flottarkärlek och Man ska leva för varandra.
Rödberget ligger vid sjön Näknen, nära Sörsjön och Graversfors, och var ett stenhuggeri som anlades för den vackert röda graniten skull från 1860-talet till 1910 då den lades ned.
Numera sker det alltså musikarrangemang och andra natur- och kulturinriktade forum här, arrangerade av ideella föreningen Rödbergets vänner, som firar tioårsjubileum i år.
Lennart Rosén som varit ordförande i föreningen sedan starten och berättar om starten:
– Det var en av medlemmarna i Norrköpingspolisens sångkör, som råkade gå förbi det här stenbrottet och kollade akustiken. Han tyckte det lät så bra, att han kontaktade Norrköpings kommun, som sedan anordnade två konserter ,här i mindre format och det lät bra.
– Då frågade man Holmen, markägaren, om hjälp att iordningsställa marken, som var lite skräpig med kvarlämnade stenbumlingar överallt. Holmen ställde upp och hjälpte till att schakta bort klippblocken.
– Sedan jämnade man ut marken och lade ut grus, där publiken och artisterna skulle vara och på den vägen är det.
– Jag minns att det från början var storslagna planer för det här gamla stenbrottet. Det skulle byggas en scen med tak, asfalterad publikmark, toaletter och framdragen el.
– Men ingen ville ta tag i det hela, så det slutade med att man behöll det enkla och naturliga, precis som vi själva tyckte från början och så är det fortfarande. Det här är en fantastisk och underhållsfri anläggning som kan stå här för alltid. Och det har även blivit en plats, där den branta bergsväggen används av klättrare.
Hur känner du själv för den här platsen?
– Rödberget utstrålar för mig en stor, brant, dramatisk och lite hemlighetsfull plats.
Vad användes den röda Graversforsgraniten till?
– Den hittar man på många håll både i Sverige och utomlands. Bland annat i form av en stor fontänskål framför universitetet i Lund, men även i riksdagshuset och Kungliga operan i Stockholm, Tjolöholms slott utanför Göteborg och Glyptoteket i Köpenhamn.
Vad används platsen till idag, förutom konserterna?
– Från början var det tänkt att olika föreningar, som scouterna, skulle få använda marken. Det gör de också, men inte i den utsträckningen som vi tänkt oss. Men vi själva i föreningen brukar anordna ett par konserter på våren och lika många på hösten.