Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rockdrömmar på Tamburinen

NORRKÖPING
Mellanstadieelever lär sig spela i rockband
Bandet är inte samspelt och sången är långt ifrån klockren.
Men tonerna är något mer än trevande försök.
Det är ljudet av drömmen att bli rockstjärna.

Sebastian Carlberg vill bli sångare i ett känt rockband. Vid trummorna sitter Martin Enkvist som får hjälp av läraren Lars Carlberg.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Sebastian Carlberg vill bli sångare i ett känt rockband. Vid trummorna sitter Martin Enkvist som får hjälp av läraren Lars Carlberg. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-02-05 00:00
På Tamburinens skola bedriver TBV pilotprojektet Minirockskolan, där elever på mellanstadiet lär sig spela tillsammans i rockband.
Redan när eleverna anmälde sig fick de bestämma vilka låtar och instrument de ville spela. Här är de inte tvungna att börja med blockflöjt och "Blinka lilla stjärna". De spelar Markolioolåtar och "Knockin on Heavens Door" på gitarr, trummor, synth eller bas.

<b>Eleverna är delaktiga</b>
- Ju mer de får bestämma själva, desto mer motiverade blir de. Det är viktigt att de hela tiden är delaktiga i processen, säger Magnus Lundin, musikansvarig på TBV.
En utvärdering av projektet visar att eleverna är mer än positiva.
- Vi ville ha kritik för att bli bättre, men de tycker att allt är toppen. Ledarna får full poäng. Det enda som de har kritiserat är att de inte får hjälp blixtsnabbt. Men då skulle vi nog behöva en lärare per person, säger Magnus och ler.

<b>Stort intresse</b>
Intresset var så stort att antalet platser inte räckte till. Totalt har tre band, alla med fem medlemmar, dragits igång. Till en början var det en ledare per grupp. Men det visade sig behövas två lärare, så att banden kan delas upp i taktspelare respektive gitarr, sång och keyboard.
- Det är roligt att spela och jag har lärt mig mycket, säger Martin Enkvist, som lär sig spela trummor.

<b>Demokrati i replokalen</b>
TBV har låtit närhetsprincipen råda och lagt undervisningen på skolan Tamburien, i ungdomarnas hemområde, och inte i TBV:s nya musikhus. Och projektet bedrivs i samarbete med skolan.
- Det är ett kul samarbete och en bra grej. Att skolan ställer upp på ungdomarnas fritid är unikt. Men det är det värt eftersom det ger så mycket tillbaka, säger Caroline Johansson, lärare på Tamburinen. De lär sig demokrati i replokalen, att bli samspelta, och det tror jag kan ge positiva effekter även i klassrummet.
Minirockskolan har en förebild i Karlskoga där TBV har bedrivit ett liknande projekt i ett par år. Pilotprojektet i Norrköping startade för drygt tre månader sedan och pågår ytterligare någon vecka. Tamburinen har ansökt om kummunala medel för att projektet ska kunna få en fortsättning.
Blir det så vill TBV och skolan försöka ordna en renodlad tjejgrupp och kvinnliga ledare har redan kontaktats.
- Killarna dominerar lätt och jag tror att tjejerna vågar mer om de slipper dem, säger Magnus.
I dag är endast en tjej med i rockskolan. Det tror Caroline Johansson beror på att det förutom musikgrupper även skulle ha startat dans- och teatergrupper, som många tjejer anmälde sig till. Men de blev den inställda av olika skäl.
- Det blev fel framlagt, men jag tror att det finns underlag för en tjejgrupp också, säger Caroline.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om